Syltgurka

Riktigt god hemlagad syltgurka

Vem minns inte på den gamla goda tiden. En av det bästa var söndagssteken med syltgurka. Här är en återblick.

Ingredienser:

3 kg Västeråsgurka

Lagen:
1 liter inläggningsättika, som består av 2,5 dl ättikssprit 12% och 7,5 dl vatten. Blandas.
125 gr socker
2 muskötnöt
3 bitar Ingefära
1 tsk salt

 

Gör så här:
Skala och klyv gurkorna. Kärna ur. Koka i vatten med lite salt tills gurkorna blir mjuka. Ta upp och lägg på hushålspapper och låt rinna av. Koka upp lagen. Skär gurkorna i lagom bitar och lägg i glasburkar. Fyll upp med den varma lagen och sätt på locket direkt. Låt svalna.

Efter några dagar kan du njuta av gurkorna. Får de stå en månad innan du smakar av första gången har de fått en lite rundare smak, ännu godare. Men det kan ju vara svårt, när man väl fått smaka på den första…