Äntligen är årets första rabarberpaj klar. Vill du ha en höjdare, ja då ska du följa detta suveräna recept.
Ingredienser.
Pajdegen:
2,5 dl vetemjöl
100 gr smör
1 ägg
Skalet:
1 dl socker
100 gr smör
100 gr vetemjöl
150 gr havregryn
150 gr mandelflarn
1 tsk vaniljpulver
350 – 450 gr rabarber.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform på ca 25 centimeter. In i ugnen i ca 10 minuter. Är du riktigt seriös fyller du skalet med gula ärtor. Det gör man om man inte vill att skalet ska höjas.
Skalet gör du så här: smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. När smöret är smält häller du i de torra ingredienserna. Blanda ordentligt och låt stå i fem – tio minuter. Det ska svälla lite. Under tiden sköljer du rabarber och slantar upp i lagom tjocka bitar. Jag tog knappt halvcentimeter.
När pajskalet är färdigbakat lägger du i rabarber och fördelar skaldegen ovanför. In i ugnen i 15 – 20 minuter, till det får lite färg.
Servera med vaniljsås, glass eller kanske lite lättvispad vispgrädde. Mmmm, dagen är räddad.
GW