Panakotta är aldrig fel. Denna gång har jag toppat den med en äppelkomptt, årstiden i sig hyllad.
Ingredienser till fyra portioner:
Panakotta:
0,5 liter grädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl gelesocker
150 gr choklad
Toppning:
1 äpple
1 dl konjak
1 dl socker
1 msk honung
Valnötter
Vispgrädde
Koka upp grädde, vaniljsocker, gelesocker. Lägg i den chokladen. Jag valde en choklad med mintsmak denna gång. Låt svalna lite och häll upp i portionsskålar och ställ i kylen. Det behöver stå där några timmar.
Toppningen: skala och hacka äpplet i små bitar. Fräs i stekpannan i lite smör. Häll i konjak, socker, honung och valnötter. Smaka av. Koka ihop. Låt svalna och toppa strax innan servering. Har du vispgrädde, så vispa upp det och lägg lite överst.