Det här är en klassiker, en mandelkaka skapat utifrån modellen 3+3+3 det vill säga tre ägg, tre deciliter socker och tre deciliter vetemjöl. Sedan plockar man i lite andra saker, beroende av vad det ska bli. Till denna mandelkaka har jag följande ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl hylat mandel
Smör
Lite ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader. Vispa ihop ägg och socker så att det blir poröst. Häll i vispgrdden, vispa lite till. Häll i mjölet och vispa ihop till en len smet. Bröa en pajform, jag tror min är 27 cm. Häll i smeten och bred ut den. Hyvla smör och lägg över ett tunt lager. Strö över mandel. In i ugnen cirka 30 minuter. Smaka och njut.
Ett, bland många alternativ är att skapa en tosca. Då smälter du smöret med lite socker. Blanda i mandelspån, och så brer du hela massan över. Något längre baktid.
Det finns ytterligare en massa varianter. Vill du toppa, ja då serverar du med vispgrädde eller vispad vaniljsås. Riktig fest.