Ryskt – Kalv a la Stroganov – Prinsessornas kokbok

Ryskt i botten, eller

Jag har för mig jag kunde bakgrunden, Ryskt, men den har jag nog tappat bort. Jag har kanske till och med helt fel, då jag påstår att den är rysk. Jag får leva med det och fortsätta leta. Det här receptet hämta jag i vart fall ut prinsessornas kokbok, det som kanske har blivit en liten husbok på denna blogg. Jag tycker det är oerhört roligt att delge er dessa fina recept. Håll till goda:

Ingredienser till sex portioner

  • 500 gr benfritt kalvkött
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • saften av 0,5 citron
  • 2 dl mjölk
  • kryddor i form av körvel, dragon, salt och peppar

Gör så här

Torka av köttet och skär det sedan i små smala strimlor. Ta fram stekpannan och lägg i smöret. När smöret tystnat, lägg i köttet och låt det hastigt brynas lite lätt. Gärna lite stekyta, men inte så mycket mera. Krydda redan här. Fyll på med vispgrädde och citronsaft. Sätt över ett lock och låt det puttra en stund. Spä på med mjölk, så att du får en lagom mycken och tjock sås. Smaka av. Lägg på locket igen och låt hela anrättningen puttra. Är köttet väl mört, så går det fort att tillaga denna rätt. Var köttet av sämre kvalité och lite segt, ja då kan du gärna låta det stå en bra stund. Om stekpannan är för liten, så kan du mycket väl hälla över allt i en gryta och göra anrättningen klar i den. Blir det långkok, så är det bättre motiverat. Ta gärna upp en bit kött och smaka. Då känner du om det är segt eller om det är det bästa köttet du någonsin har kokat. Du blir så småningom erfaren.

Servering

Till denna klassiker serverar du kokt potatis och kokta grönsaker. Lite hemgjorda lingon kan pigga upp liksom vinbärsgelé.