Förrätt med Schwarzwaldskinka

God Mat varje Dag till FotbollsEM 2016

En förrätt på Schwarzwaldskinka och lite annat godis

I går handlade jag en god lufttorkad skinka. Den var ny för mig, Schwarzwaldskinka. I ärlighetens namn var det ingen större smaksensation, den smakar som en vanlig vällagrad lufttorkad skinka. Således passar den alldeles utmärkt till en trevlig förrätt, som denna.

Till fyra personer behöver du följande ingredienser:

  • 16 skivor Schwarzwaldskinka eller annan lufttorkad skinka som du gillar.
  • 0,5 burk Créme Bonjour – Jag tog vitlökssmak, du väljer din favorit.
  • 50 gr Saint Agur – färskost
  • 2 msk majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • Dragon
  • några skivor gurka
  • 4 skivor formfranska

Gör så här

Rosta smörgåsarna och låt dom svalna. Blanda Crème Bonjour, Saint Agur, majonnäs, crème fraiche och dragon, så att det blir en slät massa. Ta fram den lufttorkade skinkan. Lägg en klick på varje skiva och rulla ihop. Lägg en skiva rostat bröd på ett fat och ta resten av smeten och smörj på lite på varje skiva. Lägg sedan de ihoprullade skinkskivorna på varje skiva. Skär upp gurkan i skivor och lägg på brödet.

Servering

Det här är ju lite fest, så ett gott vin skulle smaka. Varför inte prova en syrlig vit. Bör vara godis till detta. Du kan med fördel skapa detta mästerverk i förväg. I och med att du lägger en del av smeten direkt på brödet, så gör det inget att det rinner ut lite från dina rullar.

Det franska

Det franska i detta recept är ostarna. Jag vet inte var Crème Bonjour tillverkas, men det låter franskt. Däremot vet jag att Sait Agur är en fransk ost. Den tillverkas i Monts du Velay som ligger några mil söder om Lyon i det bergiga Auvergne. Den här osten har en ganska hög sälta vilket gör att du inte behöver tillsätta något salt. Det kan då bli lite väl mycket.

Schwarzwaldskinka

Schwarzwaldskinka