Råraka med rödbeta, som tillbehör eller förrätt.

Råraka – kan användas till mycket


Ja, vad ska man säga om denna underbara rätt, Råraka. Du kan använda den till förrätt, eller om du gör den lite mindre, så kan du ha den som tillbehör till steken. Oavsett vilken väg du väljer, så är den väldigt god, och enkel att göra. Till fyra personer behöver du följande ingredienser:

  • 400 gr rödbetor
  • 600 gr potatis
  • 150 gr Saint agur (ädelost)
  • salt och svartpeppar
  • rapsolja
  • smör

Gör så här:

Skala och riv både potatis och rödbetorna. Blanda allt i en skål. Salta och peppra efter behag. gillar du någon annan krydda, så är det inte förbjudet att lägga i lite. Ringla över lite rapsolja, kanske 2 – 3 centiliter. Blanda allt väl. OBS, du har inga ägg i blandningen. Den håller ihop mycket väl ändå. Gillar du ägg, ja då kan du givetvis lägga i ett eller två. Det blir absolut inte sämre.
Ta fram stekpannan och hetta upp den ordentligt. Lägg i smöret. Ta upp lagom stora delar av potatis och rödbetsblandningen. Ska du ha en förrätt, så har du kanske lite större bitar, ska du ha det som tillbehör till en maträtt, ja då blir det lite mindre. Platta ut till knappt en centimeter tjocka skivor och lägg i stekpannan. Sänk värmen lite. Låt den nu steka några minuter innan du vänder den om och låter den steka lita länge där. Du känner om Rårakan är mjuk, då är den färdig. Ta upp den och håll den varm.

Strax innan serveringen tar du fram din goda ost. Strö över några bitar, och servera.

På bilden nedan ser du Rårakan serverad med en helstekt (långkok) fransyska, rödvinssås, inlagd gurka och vinbärsgelé.

Vill du ha ett gott vin till, så skulle jag nog föredra ett gott vitt vin. Kanske åt det lite sötare hållet. Å andra sidan, om du gör som jag, serverar Rårakan som tillbehör, och en rödvinssås till detta, ja då är det givetvis samma rödvin som du har i såsen. varianterna är många, och de flesta brukar bli alldeles perfekta.

Råraka med rödbetor

Råraka med rödbetor