Potatisplättar med lingontoppning

Man tar var man har, eller hur det nu var. I går saknade jag löjrommen som skulle toppa mina potatisplättar. Jag gick ut och kollade i frysen och förväntade mig en del persilja och gräslök för att pigga upp lite. Icke fanns det något sådant. Men lingon hittade jag. Det blev en ny upplevelse. Prova, det blir glatt överraskad. Du kan säkert lägga det på andra bottnar, jag gjorde potatisplättar, och det var strålande gottis.

Till fyra portioner behöver du följande ingredienser

3 potatisar
1 ägg
1 dl Créme Fraiche
1 dl vispgrädde
smör att steka i

Till toppningen behöver du följande:
1 gul lök
1 dl Créme Fraiche
0,5 dl lingon Frusna
Helst några nypor gräslök

Gör så här

Börja med potatisplättarna. Potatisen skalar du och kokar som vanligt. När du satt på plattan, så gör du toppningen. Skala och hacka löken. Har du en rödlök så blir det trevligare med färgen. Löken ska vara medelstor. Blanda i den i Créme Fraiche. Lägg i de frusna lingon och lite gräslök, om du har. Låt detta stå, du kan röra om då och då. Lingonen värms upp och lämnar då en trevlig röd färg.

När potatisen kokat färdigt tar du fram din potatispress och mosar potatisen. Häll i resten av ingredienserna och smaka av med salt peppar och kanske lite paprikapulver, om du har det på lager. Ta fram stekpannan eller om du har en plättlagg. Jag tyckte plättlaggen blev för liten, så jag stekte i en vanlig stekpanna. Ta upp en klicka och lägg i den uppvärmda stekpannan. En diameter på sju – åtta centimeter tyckte jag blev bra. låt plättarna steka tills de får en bra stekyta. Vänd och låt den steka på andra sidan. Det tar tre – fyra minuter per soda.

Servering

Lägg på lite toppning på varje plätta och servera. Har du något grön, persilja, gäslök, dragon eller liknande, strö över lite, så blir det mer aptitligt.

Smaklig förrätt.

Potatisplättar med toppning

Potatisplättar med toppning