Mandelkaka med bärsmak

Mandelkaka med bärsmak – en kaka som ger mersmak

Helgen innehöll lite experiment. Det här receptet har sitt ursprung i en vanlig mandelkaka. men så hade jag lite god hemmagjord sylt i kylen, samt lite grädde. Så jag plockade i detta och bakade en riktigt god Mandelkaka med bärsmak.

Du behöver följande ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 100 gr mandelmassa
  • 200 gr av din godaste sylt eller kräm (Jag tog barnbarnens favorit, Jordgubbssylten)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

Börja med att vispa ägg och socker så att det blir vitt och pösigt. Har du vanlig mandel med skal på, skålla och skala dessa. Hacka sedan i små bitar. Jag är lat och hittade mandelspån som jag la i en deciliter av, eller kanske till och med lite råge. Jag gillar mandel. Hacka mandelmassan. Lägg i dessa ingredienser i smeten och blanda eller vispa ett tag så att allt blandas. ordentligt.
Blanda vetemjölet och bakpulvret innan du häller i det i smeten. Sist kryddan du med lite vispgrädde. Välj om du vill vispa grädden först eller om du häller det direkt. Smaka av smeten. Om du är riktigt fräck, så kan du säkert pigga upp ytterligare med lite vanilj, jag gjorde det icke.

Smöra och bröa en rund form på ca 24 centimeter. Häll i smeten och in i ugnen, som du har på 175 grader. Låt det stå i 45 minuter. Kolla med en sticka. Den ska vara torr.

Servering

Denna Mandelkaka med bärsmak kan du servera med lite vispgrädde, ja framförallt om du har lite vispgrädde i smeten. Men du kan givetvis ta fram din vaniljsås och servera med den. Kanske spetsa det hela med en frukt/bär av samma typ som du hade i sylten, en jordgubbe i mitt fall. Jag skulle kunna tänka mig en halv apelsinskiva som dekor. Du väljer, möjligheter finns det många av. Det är fantasin som sätter lite begränsningar.

Mandelkaka med bärsmak

Mandelkaka med bärsmak