Skånsk äggakaga – Recept Leif Mannerström

Du som följer denna blogg vet att jag gjorde en skånsk äggakaga för knappt ett år sedan. Nu läser jag i Mannerströms kokbok, Husmanskost, och hittar mästers recept. Det skiljer sig en del från mitt. Prova gärna båda och avgör vilket du gillar bäst.

Ingredienser till Leif Mannerströms Äggakaga

8 ägg
3 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1,5 tsk salt
Smör till stekning

800 gram rimmat fläsk
Rårörda lingon

Gör så här:

Enligt Mannerström ska man börja med att steka fläsket, och lägga det åt sidan. Vispa sedan ihop alla ingredienser så att du får en jämn smet. Hetta upp stekpannan och lägg i en klick smör. Avvakta tills smöret har blivit nötbrunt. Sänk värmen till hälften och häll i smeten i stekpannan. Rör om med en träspade. Fortsätt röra om, men låt kanterna vara. Höj värmen igen till max. Kagan ska vara hård på kanterna och simmig i mitten.Ta fram ett stort grytlock som du först sköljer med kallt vatten. Därefter lägger du locket på stekpannan och låter det ligga där i två minuter. Vänd sedan stekpannan snabbt så att äggakagan hamnar på lockat. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och lägg i en ny klick med smör. Låt äggakagan glida ner i stekpannan igen. Låt steka i någon minut till. Stjälp upp äggakagan på ett fat eller på grytlocket.

Servering:

Servera genast äggakagan med det knaperstekta fläsket och, enligt Mannerström, rårörda lingon. För min del blir det bättre med hemkokta lingon.

Tips

Om du tittat på mitt recept, så ser du att jag placerar äggakagan i ugnen. Det kan du med all säkerhet göra även med denna. 210 grader i några minuter, så blir det toppen.

Drycken till denna rätt kan, enligt Leif Mannerström, stanna vid en iskall lättöl. Nu dricker jag icke öl, så jag föredrar vanligt kolsyrat vatten. Det är Äggakagan som har huvudrollen.

Jag har inte gjort någon äggakaga efter Mannerströms recept, så jag har inte heller någon bild från detta. I stället visar jag min bild av min äggakaga. Jag ska prova hans recept, och då återkommer jag med bild på detta.

Äggakaga med stekt fläsk - Recept

Äggakaga med stekt fläsk – Recept