Sockerkaka med god toppning.

Vår fina Ankarsrum stod där i hörnet och bara väntade på att bli använd. Jag funderade en stund på vilken del av min kropp som skulle få sitt. Sockerdelen eller matdelen. Det blev den förra. En härlig sockerkaka på toppning.

Ingredienser till sockerkaka

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl varmt vatten

Till glasyren:

100 gram smör
1 dl strösocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Börja med att smöra och bröa en rund form på omkring 24 cm. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Jag satte min Ankarsrum på max fart i tio minuter. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. När du vispat färdigt, häll i mjölet, bakpulver och det ljumma vattnet. Låt det gå en kort stund, så att det bara har blandats. Det bästa är om du bara vänder i mjölblandningen. Häll i smeten i formen och in i ugnen i cirka 35 minuter. Känn av med en sticka. Ta ut och låt svalna under några minuter.

Ta fram en kastrull. Lägg i alla ingredienser och låt det koka upp. Låt det sedan sjuda under någon liten minut, så pass att det börjar tjockna. Dra av kastrullen och låt det svalna.

När båda har svalnat häller du glasyren över kakan. Låt den stå en stund, om du klarar det, innan du provsmakar på godsaken.

Som du ser av receptet, så har jag inget smör i sockerkakan. Jag har vatten i stället. Nu vispade jag ägg och socker i tio minuter på max hastigheten. Jag tror det var avgörande för att denna blev betydligt luftigare än mina tidigare. Nästa sockerkaka ska jag lägga i smör och se om det blir någon skillnad. Du får återkomma inom kort och stilla din nyfikenhet.

Den väl vispade smeten i formen

Den väl vispade smeten i formen

Den färdiga sockerkaka

Den färdiga sockerkakan