Ajvarfylld kyckling med goda tillbehör

Vi brukar planera helgmat i mitten av veckan. När man missar det gäller det att vara kreativ på lördagsförmiddagen. Ingen lust att åka och handla så – vad har vi hemma? Dyker ner i frysen och hittar några kycklingfiléer – bra, det kan man bygga vidare på. I skafferiet hittade jag en burk Ajvar, lök och potatis. Vi hade också en bit baguette och vitlök. Ja men då kunde jag få ihop en maträtt. Och helt plötsligt dök det upp i huvudet att det skulle passa med inlagd gurka till – så det fick också fixas till.

Du behöver för 2 personer:

2 kycklingfiléer
Lite Ajvar
Någon god krydda t ex grillkrydda
1 gul lök
4 små potatisar
Chiliolja
Flingsalt
Flytande honung
1 bit baguette
Vitlök
Bregott eller vad ni brukar ha på smörgås
Till den inlagda gurkan behövs:
1 hel gurka
2 msk socker
2 msk ättika 12%
Persilja
Lite salt och vitpeppar

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen – behåll skalet på. Pensla med chilioljan och häll på flingsalt. Baka potatisen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Skär ett snitt i filéerna och lägg i Ajvar. Krydda med någon god krydda som du tycker om. Stek i stekpanna tills dom är genomstekta ca 8 min på varje sida. Under tiden skär baguette i bitar och bred på smöret och pressa vitlök över. När potatisen är färdig – höj värmen till 250 grader och sätt in brödet. Skär löken i bitar och stek i stekpanna, ringla över lite flytande honung, stek tills den är gyllenbrun. Servera allt med en klick Ajvar.

Skär gurkan i smala skivor med en osthyvel. Blanda alla ingredienser i en bunke och lägg i gurkan. Låt den stå i kylen någon timme innan den serveras.

Servering

Servera allt på tallriken. Ett mjukt vin passar utmärkt till. Eller varför inte ett iskallt glas vanligt vatten.