Leif Mannerströms Hovmästarsås

Det här är ett recept från mästaren själv, Leif Mannerström. Passar utmärkt så här i midsommartid, och du kan använda den lite när det passar dig.

Ingredienser till hovmästarsås

  • 0,5 dl senap
  • 1 msk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar, malen
  • 1 msk vinäger, vit
  • 1 dl matolja
  • 1 dl dill, hackad

Gör så här: Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger. Blanda det väl och plocka fram din fina vinäger, Droppa i matoljan under kraftig omrörning. Nu svär jag väl i kyrkan, men jag brukar använda elvispen, Ursäkta Mannerström. Du kollar på såsen, den ska bli både blank och tjock. När du är nöjd så har du bara en sak kvar att göra för att fullborda ditt mästerverk. hacka och rör i dillen.

Därefter intas en lugn position, du kan gärna sätta dig i trädgården, men kanske en liten stark dryck, och jobba. Du ska ställa din fina hovmästarsås i kylen och låta den stå där i åtminstone två timmar innan du använder den. Kan den få stå över natten så fullbordas ditt mästerverk, och hovmästarsåsen kommer att bli festens mittpunkt, med dig som kock. Könn hur stoltheten bara glider in över din kropp.

Det ska tilläggas, att om du är för snabb med oljan, det vill säga att du häller i den för fort, så kan hela hovmästarsåsen skära sig. Så ta det bara lugnt, börja med att droppa i den.