Pannkakor – Lyssna på ordet – redan där är det ju riktigt gott.

Pannkakor – redan här vankas en höjdare

Kan pannkakor vara den godaste rätten du kan göra? Jag tror det. Här finns tre av våra mästerkockar och deras recept. Prova och njut.
Ett recept av Tommy Myllymäki
2 stora ägg
2,75 dl vetemjöl
5,5 dl mjölk
2 krm bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
25 gam brynt smör
Gör så här:
Börja med att knäcka i äggen. Blanda sedan de torra varorna i en egen bunke, och häll sedan i detta i äggbunken, där du även häller i hälften av mjölken. Vispa så att du får en slät smet. Fyll på med resten av mjölken och häll i det brynta smöret. Vispa ordentligt, smeten ska vara slät.
Ta fram bästa stekpannan eller ännu bättre, om du har en plättlagg. Sätt den på spisen, och ganska hög värme. Lägg i en klick med smör. Och när det har tystnat tar du en slev med pannkakssmet och häller i eller så häller du direkt från bunken. I lagom mängd, det ska vara tunna pannkakor. Låt det steka en stund, så att pannkakan får lite yta på undersidan, då vänder du på den och ger den lite yta även här. Det är möjligt att du måste sänka värmen. Blir pannkakorna lite bångstyriga, det vill säga att de går sönder, så är nog chansen att du har för hög värme ganska stor. Sänk den då. Lägg upp dina fina pannkakor på ett fat, och servera med vispad grädde och en god sylt.

Marcus Aujalay har ett recept på fläskpannkakor.

Då behöver du följande ingredienser.
2,5 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 ägg
salt
en nypa strösocer
400 gr rimmat stekfläsk
smör till stekning.

Gör så här:
blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa så att du får en jämn smat. Knäck i äggen och resten av mjölken och vispa igen till en ljuvligt jämn smet.
Hacka fläsket så du har lagom stora bitar, bryn fläsket i stekpannan med lite fläsk. Det fettet som blir häller du i smeten, och vispar igen. Plocka uppfläsket i en skål.
Värm upp stekpannan igen. Lägg i en klick smör, och häll i drygt en deciliter smet, det brukar vara lagom, men du avgör efter din stekpanna. Ta lite fläsk och lägg ovanpå pannkakan. Låt det steka en liten stund, så att pannkakan stelnar. Vänd på den och stek på ytterligare en stund, tills du har pannkakorna gyllenbruna. Servera med lite vispad grädde och rårörda lingon.

Leif Mannerströms Fläskpannkaka


Ska du göra fläskpannkaka enligt Mästerkocken Leif Mannerström så behöver du följande ingredienser:
400 gram sidfläsk
4 ägg
3 dl vetemjöl
salt
5 dl mjölk
0,5 dl Vichy Catalan
2 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
en nypa socker
Du serverar helst din fina fläskpannkaka med rörörda lingon.

Gör så här:
Börja med att knäcka i äggen i en skål. Fyll på med mjölet och vispa så att du får en slät smet. Häll i salt, bakpulver och socker, samt hälften av mjölken. Fortsätt att vispa så att du har en slät och fin smet. Fyll på med vispgrädden och Vichy Catalan eller om du har något annat mineralvatten med kolsyra. Vispa sedan ytterligare så att smeten blir slät och fin. Låt nu smeten stå en stund och gosa till sig.
Tärna och stek fläsket, så att det blir lite brynt.
Ta fram pannkakaspannan och sätt den på spisen. Värm upp pannan, och lägg i lagom med fläsk. Låt det steka ytterligare en stund, så att det släpper lite fett. Häll nu i lagom med din fina smet, och låt den steka tills du har en vacker stekyta. Dom vänder du och steker på andra sidan en stund, så att den även får en god stekyta.
Servera med rårörda lingon. Det blir riktigt gott. Är fläsket dessutom riktigt salt, blir det ännu godare.

Kampen om titeln, bästa pannkakan!

Vi har ett barnbarn som fullkomligt älskar pannkakor. En gång, när det vankades pannkakor sa hon att pappas pannkakor var de absolut bästa. Sådant triggar ju mig en del, det var med lite vånda jag ställde fram mitt fat. Sju pannkakor senare, kände jag en tillfredställelse, jag hade vunnit den kampen. Vi har en kamp om köttbullar, också. Den kampen har jag inte vunnit, ännu.

Pannkakor
Pannkakor