Akutväska

Oavsett om man befinner sig i köket eller i ett restaurangkök är det alltid bar med någon form av akutväska. Den innehåller ju oftast åtminstone lite förband, någon sax och lite annat smått och gott. En liten oförsiktig rörelse med en vass kniv i köket, tja så sprutar blodet direkt. Då är det bara att ta fram lilla väskan och klämma på ett plåster.

Nu är det länge sedan jag jobbade i ett restaurangkök. Så jag vet egentligen inte hur stor skaderisken är. Men jag ser ju på alla dessa kockprogram på TV och där skär dom sig lite då och då. Här hemma i mitt kök är det ytterst sällan någon gör sig illa. Vi har ändå barnbarn på besök med ojämna mellanrum. Vi har dock bra koll på våra redskap, så risken är förhoppningsvis ganska bra eliminerad. Det var väl jag som skar mig senast och det måste säkert vara minst två år sedan. Eller så var det när vi byggde om köket. Då drog jag säkert in fingrarna eller handen i något, så blödde det och jag fick plocka fram lilla lådan. På med plåster, sedan var det bara att fortsätta. Ja i annat fall hade det ju aldrig blivit klart.

Numera finns det ofta HLR, det vill säga Hjärt och LungRäddning med i en akutväska. Innebär att man ska kunna starta ett akut hjärtstopp med hjälp av en liten maskin. Om man går på kurs får man lära sig hur man får upp något som fastnat i halsen.

Dessa hjärtstartare verkar vara ganska enkla. Själv har jag inte sett hur de fungerar. Men jag vet att man placerar ut de lite här och där. Då ska allmänheten kunna använda dom, och då måste det vara enkla och tydliga instruktioner. Jag hoppas i och för sig att jag inte behöver använda det någon gång, inte heller ett den behöver användas på mig. Ska den användas, då är det ju allvar.

Om du vill lära dig hur det hela fungerar finns det en duktig utbildare på HLR utbildning. Där kan du få lära dig det mesta som du behöver kunna om akut sjukvård, både för vuxna och barn.