Äppelkaka – Den godaste, än så länge…

Lite fantasi, och så var den godaste äppelkakan ett faktum. Den var så god att kära hustrun endast fick en bit, resten smög jag i mig själv under kvällen. Då utan vaniljkräm, utan jag åt den bara rent. Enkel att göra, tar cirka en timme med ugnen inberäknad.

Äppelkakan i bakformen

Äppelkakan i bakformen

Det här ingredienserna behöver du för fyra – sex personer:

  • 6 – 7 syrliga äpplen
  • 200 gr smör
  • 200 gr socker
  • 200 gr vetemjöl
  • 20 gr vaniljsocker
  • kanel
  • 100 gr mandelspån
  • smör

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på ca 200 grader. Ta fram en ungsfast form i lagom storlek. Börja med att smöra formen. Ev kan du bröa den, det gjorde inte jag. Det kom jag på först nu när jag skriver detta. Skala och skiva äpplen och lägg de på botten av formen. Blanda smör, socker, vetemjöl och vaniljsocker så att det blir en mjuk massa.

Den här massan ska ligga över äpplena. Det kan du göra på flera olika sätt. Dels kan du kavla massan på ett väl mjölat bord och lägga på. Dels kan du ta små klicka ock lägga ut, så att det mestadels täcker äpplena. Eller så stoppar du massan i en spritspåse och spritsar ut massan över äpplena. Väljer du spritsen, så ska massan vara relativt mjuk så att du orkar spritsa. Du kan behöva hälla i lite vatten, så att massan blir hanterbar. Sist strör du mandelspån över hela anrättningen.

In i ugnen i cirka 25 minuter. Du ser när täcker börjar få färg. Känn gärna med en sticka. Äpplena ska vara mjuka. Låt den svalna lite innan servering.

Servering:

Servera den avsvalnade äppelkakan med vispgrädde eller vaniljsås. Jag valde vaniljsås, jag tycker det passar lite bättre. Men det är min smak.

Ett tips:

Får du något över, ställ undan denna äppelkaka. Ja du ser hur det gick för vår. jag var där och provsmakade mest hela eftermiddagen och helt plötsligt var den slut. Ett väldigt gott betyg till denna delikatess.

Äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås