Äppelkaka eller äppelmuffins

Det här blev riktigt lyckad. Ursprunget är en äppelkaka. Men jag ville ha det som dessert, så ja lag det i muffinsformar, med väldigt lyckat resultat. Prova, och jag kan nästan lova att du blir glatt överraskad. De här ingredienserna behöver du:

3 – 4 äpplen
0,5 dl strösocker
Kanel, några teskedar

Till smeten behöver du:
150 gr smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Börja med att blanda sockar och kanel i en bunke. Skala och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna med kanelsockret och lät det stå. Det ska bli som när du marinerar.
Blanda sedan smeten genom att först blanda socker ock smör till en luftig smet. Kör helst i en matberedare. Därefter knäcker du i äggen och mjölken och kör en stund till. Mät upp vetemjölet i en kanna/bunke och blanda i bakpulvret. Slå sedan i allt i smeten. Har du matberedare, så kör bara några varv. Det ska bara blandas ihop.

Ta fram dina muffinsformar. Jag la ungefär en matsked smet i varje form. Tryck sedan i en äppelkyfta i varje. Jag fick dela mina klyftor, formarna var för små. Sedan in i ugnen på 175 grader i lite drygt 30 minuter. Servera med glass, eller vaniljkräm.

Äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås