Äpplen

Efter det att jag hittade Prinsessornas kokbok i min bokhylla, så har jag nog snöat in lite på äpplen och äppelkakor. Denna vecka har jag lagt ut två recept på äppelkakor, och flera kommer. Men i dessa recept står det aldrig vilka äpplen man ska använda. Det finns massor av äppelsorter, det känner du säkert till. Här är mina favoriter bland dessa oerhört trevliga frukter.

Cox Orange

Det här brukar kallas finsmakarens äpple. Det är i mångas ögon ett helt komplett äpple. Det finns smaker av honung, päron och nötter i äpplet, en kombination som många anser vara perfekt för ett äpple.

Ursprungligen kommer äpplet från Storbritannien. Namnet Cox Orange kommer efter Richard Cox, som var fruktodlare. Exakt varför denna äppelsort fick tilltalsnamnet Orange, det känner jag inte till. Äpplet är i sig gul/grön med röda inslag. Kanske blandningen av färgerna blir orange. Men å andra sidan, det är många äppelsorter som har gröna och röda inslag, så varför just detta… Richard Cox namngav ytterligare ett äppla, Cox’s Pomona. Det förstår jag enklare då Pomona är latin och betyder frukt.

Sorten skapades 1824 och kom till Sverige 1865. Men det blev populärt först på 1890-talet. Det har sin säsong i oktober – November, alltså att ganska sent äpple.

Ingrid Marie

Denna danska äppelsort hittades förs på ön Fyn. Det var en lärare som hittade trädet, omkring 1910, och han uppkallade äppelsorten efter sin dotter. Troligtvis är det ett frö från Cox Orange som satt sig och förädlats. De båda sorterna påminner väldigt mycket om varandra. Ingrid Marie kom till Sverige omkring 1930 och blev snabbt mycket populär, både i hemmaträdgårdar och i större äppelodlingar. I dag sägs det odlas omkring hälften av alla äpplen i Sverige.

Det här är ett saftigt vinteräpple som i princip kan användas till allt. Smakar lite friskt och syrligt, perfekt till äppelkakor.

Det var två sorter. Jag återkommer inom kort med flera sorter. Äpplen är som sagt, väldigt gott.

Cox Orange

Cox Orange

Ingrid Marie

Ingrid Marie