Årets första äppelkaka, suveränt god.

Ja, kan det bli bättre. Varm och ljuvlig sommar. Trots detta kommer det några äpplen och då får det bli det godaste jag vet, en smarrig äppelkaka och så lite vaniljsås till detta. jag får be om ursäkt direkt, jag köpte en färdig vaniljsås. Det går, i nödfall.

Äppelkakan har följande ingredienser:

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1,5 dl havregryn
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
100 gr smält smör
4 – 6 äpplen

Gör så här:

Börja med med att bland alla torra ingredienser samt smält smöret. Dela äplena i små bitar. Ta självklart bort kärnhuset och annat hårt. Vill du skala äpplena, så går det bra. Annars fungerar det lika bra med oskalade äpplen. Tvätta dom bara ordentligt. Lägg äppelbitarna i en ugnsfast form, ca 20*30 centimeter. Låt det bli minst ett lager äpplen, gärna två.

Så blandar du de torra ingredienserna med smöret och tillsätter äggen. Blanda ordentligt. Bred ut massan över dina äppelbitar.

In i ugnen, som du har satt på cirka 175 grader. Låt den stå i cirka 45 minuter. Du känner om den är klar med en sticka. Det ska vara mjukt.

Så serverar du med den hemgjorda vaniljsåsen, eller fuskar som jag gjorde denna gång. Barnbarnet avslöjade mig. Det fanns ju inga svarta prickar i vaniljsåsen. Svårt att förklara vad det då var vi åt…

Äppelkaka

Äppelkaka