Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Ibland gör jag det enkelt för mig, som nu när jag ska ge dig receptet på årets godaste vörtbröd. Enkelheten i detta påstående beror på att detta är det enda receptet jag har på vörtbröd. Då är det inte så svårt att uppfylla kravet. Jag kan ju sätta andra värderingsord på uttalandet, men det undviker jag. Jag skulle kunna jämföra med andra som har bakat vörtbröd. Det undviker jag också. Så nu får du, kära läsare, ta det fulla ansvaret och göra testet. Jag kan nästan lova dig att mitt recept står sig bra i konkurrensen. Så då börjar vi väl.
Du behöver följande ingredienser till två – tre bröd.
1 flaska porter 33 cl
1 flaska julmust 33 cl
100 gr smör
50 gr jäst
0,5 msk ingefära
0,5 msk pomerans
0,5 msk salt
1,5 dl mörk sirap
550 gr rågsikt
350 gr vetemjöl
2 dl russin
Gör så här:
Smält smöret och häll i julmust och porter. Du kan välja att ta lite mer porter och mindre julmust, sammanlagt ska du har 66 centiliter. Tar du mer porter så får du en kraftigare smak. Du ska dock itne välja all vätska som porter, blandningen är fin. Nät vätskan är fingervarm smular du i jästen och låter den lösa upp. Häll allt i en degblandare och fyll på med kryddorna och sirap. Låt det blanda sig lite innan du häller i mjölet. Blanda gärna de båda mjölsorterna innan du häller i. Sist tillsätter du russin, om du nu vill ha det. Jag älskar russin i vörtbröd, så jag överdoserar. Vill du vara riktigt fräck så kan du hälla i lingon. MEN de måste vara frusna och rena bär, alltså ingen sylt. Häller du i sylt å märks det inte att det är lingon. Degen ska vara lite kladdig när du är klar.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två – fyra delar, du väljer själv hur stora limpor du vill ha. Lägg på plåt under en bakduk och låt limporna jäsa till minst dubbel storlek. Det tar kanske 45 minuter till en timme. När vörtbrödet är färdigjäst bakar du av det i ca 175 grader i 50 minuter. Du vänder på brödet och knackar på det. De ska låta ihåliga, då är det klart. Plocka ut dom och lägg dom på ett galler med en bakhandduk över. Låt bröden svalna ordentligt innan du sätter kniven i dom.
Servera:
Ja, dessa bröd kan du givetvis servera direkt. Men kan du hålla dig en eller ett par dagar, så blir det ännu bättre. Jag vet inte riktigt vad som händer, men det är som om smakerna kommer fram betydligt bättre om bröden får ligga någon dag. Det här gäller bara mörkt matbröd.