Årets Skinka

Årets skinka kommer från Pärssons. Den får absolut högsta betyg. Lättrökt skinka, jodå det fanns de i familjen som var lite skeptiska. Efter provsmakningen är alla helt överens. Det blir julens höjdare.

20121223-173709.jpg

Ingredienser:
4 – 5 kilo lättrökt skinka från Pärssons
Lagerblad
Kryddpeppar
Senap
Dijonsenap
1 ägg
Ströbröd

Gör så här:
Fram med skinkgrytan. Plocka av plasten från skinkan och låt nätet sitta kvar. Skölj av skinkan under kallt vatten. Lägg därefter i skinkan i grytan och fyll upp med vatten, så att det täcker skinkan. Lägg i några lagerblad och kryddpeppar. Låt det hela koka upp, skumma av. Sedan drar du ner värmen så att det skjuder. Räkna med knappt en timme per kilo. Bäst får du med en stektermometer. 74 grader blir perfekt.

När skinkan är klar tar du upp den. Låt rinna av en liten stund. Sätt på ugnen på 225 grader. Skär av svålen, men lämna lite fett kvar. Även om du inte äter fettet så ser det vackert ut. Blanda ägg, senap och Dijonsenap. Bred på det över skinkan. Till sist lägger du på ströbröd. Grädda i ugnen tills det får färg.

Spaden kan du använda för dopp i grytan eller grönkålen (långkålen).

När du tagit ut skinkan gäller det att låta den vara ett tag. Låt den åtminstone svalna några minuter innan du provsmakar…

Smaklig JUL…