Biff Bourguignon

Denna höjdare kan man räkna in i 5:2 recepten, nästan en portion blir ca 250 kalorier. Normalt ska det i två deciliter vin. Lägger du med vinet, så ökar det direkt till ca 300 kalorier. Den smakar alldeles förträffligt som den är, och den blir ännu bättre med vinet. Svårt val.

Ingredienser för fyra portioner:
4 – 5 skivor bacon
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 gr nötkött. Grytbitar går bra.
400 gr (en burk) krossade tomater
4 – 5 dl köttbuljong
Krydda med salt, peppar och paprikapulver

Gör så här:
Skär köttet i encentimetersbitar. Bryn lite lätt i olja eller smör i en stekpanna. Lägg i en gryta eler kastrull. Skiva becon i små bitar, samt hacka löken. Lägg i stekpannan och bryn till även detta. Lägg det i grytan, skölj ur stekpannan och häll det i grytan. hacka vitlöken och lägg i grytan. Fyll på med krossade tomater och köttbuljong. Har jag enbär hemma brukar jag lägga i några stycken.

Vill du inte göra efter 5:2, ja då minskar du köttbuljongen och lägger i två dl rött vin, helst lite mustigt.

Låt det koka upp och sedan drar du ner värmen. Låt det sedan puttra i 90 – 120 minuter. Servera med kokt potatis. Har du inte 5:2 så servera med rödbetor eller en god gelé.

20130801-163459.jpg
Bilden visar när det kokar och har en timme kvar. Luktar gott och gör en sugen…