Biff Butler

Biff Butler är det första recept jag provar ur Sven Melanders fina kokbok ”Upp i vikt Kvickt”. Jag har skrivit om boken i ett tidigare inlägg. Biff Butler uppstod tydligen på nittonhundrasjuttiotalet, skapad av Carl Butler. Enligt Sven Melander gav Carl Butler ut en klassisk kokbok, den som fick männen till spisen. Originalet kom ut 1974. Jodå, jag smet in på bokbörsen och beställde mitt alldeles egna exemplar. Jag lovar att delge dig något eller några recept även ur denna bok när den väl kommer till mig.
Nu åter till detta recept, bigg butler. Det består bland annat av oxfilé. Jag vet med mig att jag köpte en hel oxfilé för ett tag sedan. Vi åt och resten hamnade i frysen för framtida njutbarheter. I går var det exakt en sådan dag. jag gick ut till frysen och hämtade en förpackning Oxfilé. När jag väl skulle använda det i går kväll, ja då låg där Entrecôte i plastbacken. Den hade givetvis tinat och kunde därför icke återföras till frysen. Ja, det är anledningen till att jag hade en Entrecôte i stället för Oxfilé. Det hade inte gått lika bra med selleri, som nu Verner och Verner skulle ha uttryckt det, i god Sven Melander anda.

Ingredienser

OK, till väsentligheterna. dessa ingredienser behöver du för fyra portioner:
800 gr utskuren biff eller oxfilé
200 gr champinjoner
1 dl vitt vin
3 vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
3 dl vispgrädde
salt och peppar, samt smör till stekpannan.

Till serveringen har du råstekt potatis.

Gör så här:

Börja med att skala vitlöken och skiva champinjonerna. Putsa sedan köttet fritt från senor och skär fyra skivor eller bitar om du har oxfilé. Krydda med salt och peppar. Har du någon favoritkrydda, chili eller paprika, så kan du ju ta lite, men bara lite. Värm upp stekpannan så att den blir het. Stek biffarna efter konstens alla regler i smör, dvs hög värme till de får bra stekyta, därefter sänker du värmen och steker tills de har den färg du gillar. Ta upp biffarna och lägg i en skål och täck över eller lägg dom inlindade i folie.
Hetta upp stekpannan igen och lägg i champinjonerna och stek tills den börjar få färg. Häll i vinet och låt koka en mycket kort stund. Pressa i vitlöken och tillsätt senapen och grädden. Låt såsen sakta koka tills den blir tjock. Smaka av med peppar och salt.

Servera det hela med råstekt potatis och gärna ett glas vitt vin, ja av samma sort som du hade i såsen. Njut.

Du har skapat en klassiker.

Biff Butler

Biff Butler