Bondkakor – perfekta småkakor

Bondkakor

Bondkakor

Bondkakor – de perfekta småkakorna

Funderar du på vilka kakor som är de perfekta att ha i kakskålen? Mitt tips är definitivt bondkakor. De är oerhört enkla att göra och de smakar himmelskt. Det är ungefär de krav jag har på kakorna och bondkakor uppfyller dessa två kriterier med råge. Så vad väntar vi på. Dags att ta fram redskapen för ett lyckat bak. Ja, dessa bondkakor har ett litet aber, man måste vänta lite. Ja, du kan rulla ut dom och skiva upp dom med en gång. Ofta blir inte resultatet toppen. Så utrusta dig även med lite tid.

Du behöver dessa ingredienser till 40 – 50 kakor

  • 1 dl sötmandel (Har du flarn, så är det absolut bäst)
  • 1 dl strösocker
  • 100 gr smör
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2,5 dl vetemjöl

Gör så här

Om du inte har mandelflarn, så plockar du fram din mandel och mal den. Eller så kan du hacka den, men se till att bitarna blir ganska små. Blanda mandeln med de övriga torra ingredienserna. Sist häller du i sirap och smöret. Det senare kan du gärna skiva eller helst hyvla med en osthyvel. Annars blir det ganska trögt när du ska blanda. Blanda så att degen blir smidig.
Rulla ut degen så att du har en stång på ca 25 – 30 centimeter. Rulla in den i plastfolie och lägg den i kylen. Ta på kopplet på hunden, eller om du inte har någon hund, ta på dig ytterkläderna och ta en timmes promenad. När du kommer hem sätter du på kaffet och ugnen på 200 grader.
Ta fram din stång och skär upp den i skivor på ca en halv centimeter. Lägg på plåt. Du kan lägga ganska nära eftersom kakorna inte flyter ut. I med det i ugnen tills det får lite färg, vilket brukar ta fem – sju minuter.

Servering

Häll upp kaffet och smaka av ditt mästerverk. Och bli inte orolig om du tar några stycken, du har ju i förberedande syfte tagit en lång promenad, vilket innebär att du med gott samvete kan ta för dig lite. Om du nu är givmild bjuder du din äkta hälft på kaffe och kaka. Har du barn, och bjuder in dom, ja då finns det risk för att du får baka dessa en gång till. Men det gör du så gärna, nu när du vet hur du fixar dessa lyxiga saker.

Bondkakor på plåt

Bondkakor på plåt