Brun Bönor – En gång till!!!

Ja, jag vet att jag har skrivit om dessa fantastiska brun bönor, som odlas på Öland. Denna gång finns det lite nymodigheter i receptet. Jag har ju fått diabetes, så jag tittar lite noggrannare på innehållet. I mina tidigare recept om denna klassiker, så har jag haft med sirap. Byt ut sirapen mot Agavesirap, så kan du stoppa i dig ytterligare några skedar av dessa härliga bönor, utan att blodsockret far iväg. Om du ska göra riktigt god bruna bönor så behöver du följande ingredienser:

500 gram torra bruna bönor
0,5 dl ättika
100 gr Agavesirap
salt
Vatten

Gör så här:
På kvällen tappar du upp bönorna i en gryta. Känn efter så att det inte ligger några stenar eller annat som inte ska vara med. Enklast känner du det om du rör runt bland bönorna. Du hör om det blir något galt ljud. Fyll på med vatten så att det står ett antal centimeter över bönorna. De sväller till minst dubbla storleken, så ha riktigt med vatten. Låt stå i minst tolv timmar.

När du ska koka bönorna, häll av det vatten som bönorna har stått i över natten och häll på nytt vatten. Det ska med råge täcka bönorna, kanske några centimeter över. Häll i lite salt och ställ på plattan. Låt koka upp och skumma av. Vrid ner plattan så att det småputtrar. Sätt på lockat och låt det småputtra i omkring två timmar. Det kan gå snabbare. Du känner på bönorna om de är mjuka. Kolla så att det inte kokar torrt, då får du fylla på med mera vatten. När det är färdigkokt, häll i ättika och sirap. Smaka av. Du kanske ska ha lite mindre ättika än vad som jag har skrivit i receptet. Jag gillar ättika, därav mängden. Låt bönorna stå i några timmar och svalna. Då tjocknar det till. Strax innan måltiden så värmer du dina bönor till angenäm temperatur och serverar tillsammans med stekt fläsk eller bacon.

Bruna Bönor - Okokta - Kan det vara Öländska?

Bruna Bönor – Okokta – Kan det vara Öländska?