Bruna bönor med fläsk, en riktig klassiker.

Detta är en av hörnstenarna i svensk mat, bruna bönor med fläsk. Gör en rejäl sats med bönor och frys in i portionsförpackningar. Det tar en liten stund att koka bönorna.

Ingredienser till ca 12 portioner:

1 kilo bruna bönor
Sirap
Ättika
3 kanelstänger
Vatten

Gör så här:

Öppna förpackningen och häll ut bönorna på en tallrik. Titta och känn så att det inte är någon sten eller annat som inte ska vara där. Häll bönorna i en gryta och slå på vatten så att det är minst dubbelt så mycket som du har bönor. Jag har en fem litersgryta, och den är i minsta laget. Låt stå i minst två timmar, gärna över natten.

När du ska koka häller du först av vatten som bönorna stått i. Häll därefter på nytt, så att det med råge täcker de vidgade bönorna. Lägg i kanelstångarna. Koka upp och skumma av. Låt det sedan sjuda lätt tills bönorna blir mjuka. Eftersom man inte kan överkoka bruna bönor brukar jag låta det sjuda i två – tre timmar. Se bara till att det inte kokar torrt. Bönorna ska hela tiden vara täckta med vatten. När bönorna är mjuka är dom klara.

Smaka av med ättika och sirap. Du kan reda av med lite potatismjöl och vatten eller Maizena. Servera med nystekt fläsk. Njut.

Det här blir ju för mycket för oss i min familj. Normalt är vi två vuxna. Då fryser jag in i lagom portioner. Det blir ca 700 gr per förpackning. Det kanske känns mycket, men jag lovar, det är så gott och det finns inget kvar.

20131016-114657.jpg