Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Ja, så har jag då provat mig fram en del med min nya köksmaskin, en Ankasrum. Det blev en smidog och härlig deg. Jag kan förutspå att det blir goda hembakade bullar. Du som läser receptet tycker antagligen att det är i minsta laget. Du har alldeles rätt. Ca 30 små goda kanelbullar blev det denna gång. Men du kan dubbla eller tredubbla receptet, så får du givetvis flera bullar. Du kan också ha detta recept som grund för en vetekrans eller längd. Ja, du kan göra många olika saker. Jag ska göra det flera gånger, så med andra fyllningar i.
Ingredienser för 30 bullar:
2,5 dl mjölk
140 gram (1 dl) vit sirap
100 gram smör
550 gr vetemjöl
lite salt
1 pkt (50 gr) jäst för söta degar
Värm mjölken till omkring 30 grader. Mät upp mjöl, smör och sirap. Ta fram din degbunke och häll i mjölet, smöret och sirapen. Sätt igång maskinen. Jag hade armen att knåda med. Häll i salt, mjölk och sist smular du i jästen. Eventuellt kan du röra ut jästen i mjölken. Låt maskinen gå i minst tio minuter, helst femton. Se till att degen knådas. Jag fick hjälpa den i början.
Fyllningen blandar du samman så att du har en jämn och fin smet. Du reglerar smidigheten med vattnet.
När degen är smidig och fin stänger du av maskinen och låter degen vila under du i 30 minuter i rumstemperatur.
Ta fram degen och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut den i en rektangel, så att du har degen någon millimeter tjock. bred på fyllningen så att den täcker degen, utom en liten kant längst ner. Där kan du pensla på vatten, eller kanske ett ägg. Det ska bli fäste. Rulla ihop degen.
Skär bitar på cirka 1,5 centimeter. Lägg på plåt med bakpapper eller i bullformar. Ställ plåtarna i ugnen, där du enbart har lyset tänt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, något som tar 45 – 60 minuter. Plocka ur plåtarna, pensla bullarna med ditt ägg och strö på pärlsocker.
Baka i ugn, 2225 grader i åtta till tolv minuter. Du ser när de har härlig bullfärg. Ta ut och lägg bullarna på galler, där de får svalna under en bakduk.
Servering:
Servera bullarna till barnen med mjölk. Eller ta dig själv en nybakt kanelbulle med en kopp kaffe.