Cesars spanska Oxstek

Hittar denna spanska oxstek i Carl Butlers kokbok

Onsdag, ja det börjar bli dags att fylla på inköpslistan inför helgens shoppning i butiken. Lägg i ett kilo nötstek, lite morötter, gul lök och lite annat. Sedan har du middagen klar för söndags middag. Det gäller att planera ordentligt. Jag hittar detta recept i Carl Butlers fina kokbok från mitten av 1970-talet. Ännu still going string. Så det är bara att ta fram inköpslistan och pricka av följande ingredienser, som ska räcka till fem personer.

  • 1 kg oxstek (Nötstek)
  • 1 gul lök
  • 4 rejäla morötter
  • 1,5 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • lagerblad
  • kryddor, salt och svartpeppar
  • Smör till stekning

Gör så här:

ja, kan du den traditionella grytsteken, så är det på samma sätt här. Börja med att skala och hacka löken. Skala morötterna och slanta upp dessa. Ta fram gjutjärnsgrytan och hetta upp den med smör i. Bryn oxsteken på alla sidor, så att den får en vacker färg. Lägg steken på plats och fyll på med lök och morötter. Låt de brynas någon halvminut och sedan slår du på rödvinet och lägger i något lagerblad. Häll på vatten och dra ner värmen så att det vara står och puttrar.

Steken tar cirka 1,5 timme per kilo. Du kan sticka i köttet. Sipprar det blod, ja då behöver den en stund till. Du kan också ta fram termometern. I boken står det 80 grader, jag tycker det känns lite mycket. Du väljer hur välstekt du vill ha din oxstek.

När steken är färdig tar du upp den och virar in den i aluminiumfolie, och låt den ligga en stund. Ta resten av det som finns i grytan. Sila av det i en liten kastrull som du sätter på plattan och kokar upp. Red av såsen så att den tjocknar till lite. Serverar du med minimorötter kan du gärna ta den spaden och hälla i lite i såsen. Har du en skvätt vispgrädde, så är det aldrig fel att höja smakerna med detta. Krydda såsen till angenäm styrka.

Ta fram steken igen. Tranchera den och lägg den snyggt på ett uppläggningsfat. Servera med kokt potatis, vinbärsgelé eller hemkokt lingonsylt och gärna minimorötter.