Chokladboll – det första man lär sig baka???

Chokladboll – är det bland det första man lär sig baka?

Ja, jag vet inte hur det var för dig, men chokladbollen (på den tiden hade de ett annat namn) var det första jag minns att jag bakade själv. På en pall i köket. Morsan ställde snällt fram det som behövdes. Så blandade jag, mer ojämn framgång. Ett och annat smakprov piggade upp processen. Och till slut var mästerverken klara. Ja de var betydligt godare än hur de såg ut. De hade en strykande åtgång. Morsan och jag bakade på dagen och när farsan kom hem på kvällen så försvann en ansenlig mäng på en gång. Dagen efter var de slut, Inte ens en kokosflinga fanns kvar. Det var tider det…

Idag är de lika goda och man kan väl säga att jag har fått en viss rutin efter att ha bakat dessa till och från i snart sextio är. Receptet är enkelt och du kan det säkert. Men för säkerhets skull, här har du det som behövs till klassikern.

Ingredienser – det här är en dubbel sats av chokladboll

  • 200 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 – 4 msk kakao eller 5 – 6 msk Oboy
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 – 4 msk kallt kaffe
  • 6 dl havregryn
  • Kokos eller pärlsocker

Gör så här

Ja, det är inte så mycket att välja på. Det du kan förbereda är smöret. Ta fram det och låt det mjukna lite. Sedan blandar du alla ingredienserna och ser till att det blir en jämn smet. Smaka inte av, för då blir det som när jag gör dessa underbara bakelser, då blir det betydligt mindre. jag lever ännu i den filosofin att utseendet saknar betydelse. De kan ätas hur som helst.
När du väl ha ihop din smet, ta upp en lagom stor klick och rulla till en boll. Doppa i kokos eller pärlsocker. Jag föredrar kokos, den blir lite mera klassisk då. Ställ in alla chokladbollarna i kylen och låt det stå där, orört, i minst två timmar. Sedan kan du ta åt dig av belöningen. Njut.

Chokladboll - en klassiker

Chokladboll – en klassiker