Dijonnäs – redan en klassiker

Dijonnäs – en kall som som säkert gör succé

Det är inte så länge sedan jag hittade detta recept på Dijonnäs. Oj så smaskigt. Jag är kanske lite överdrivet förälskade i dragon och vitvinsvinäger, ja du listar snabbt ut att jag kan ha béarnaisesås till det mesta. kanske inte glass, men… Tja varför inte. men det var inte béarnaisesås detta skulle handla om. I stället handlar det om Dijonnäs, en kall variant på béarnaisesås, nästan. Nja, det handlar snarare om majonäs som kryddas med lite olika kryddor. I det här exemplet har jag lagt i Dragon. Men du kan välja viljen krydda du vill.

Till fyra portioner behöver du:
2 äggulor
1 msk Dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 dl olja, gärna raps neutral
Dragon

Gör så här:
Börja med att plocka fram alla ingredienser och låt de stå framme någon timme. Temperaturen är viktig, så att det inte skär sig. Sedan knackar du ut äggulorna, häller i senapen från Difon och vitvinsvinägern. Ta fram elvispen och vispa i några minuter. Sedan droppar du i oljan. Dropp, dropp några gånger. Efterhand kan du öka och den sista halva deciliterna kan du hälla i allt på en gång. Vispa sedan till en slät smet. Du ser att den tjocknar. Skulle den inte tjockna, ja i med lite mera olja. Den ska ha koncistensen av majonäs. Till sist kryddar du upp den med Dragon efter behag. Jag kan väl säga att jag brukar ta i ganska ordentligt.

Låt sedan Dijonnäsen stå i kylen några timmar innan servering. Du har många smaker i, och de måste få en chans att utvecklas. Använde du, så som jag gör, torkad dragon, ja då ska den ha möjlighet att ge ifråpn sig sin njutbara smak.

Du kan servera denna kylda sås till kött, fågel ich i vissa fall en stek. Sedan kan du göra som jag gör ibland, bara göra såsen och låta den stå i kylen. Ta en liten sked då och då. Denna modell avrådes från, om du skulle ha tankarna om att gå ner i vikt. Jag kan inte säga hur många kalorier det finns i, jag anar en hel del.

Dijonnäs - en kall sås

Dijonäs – en kall sås