Druvan Syrah

Var kommer denna druva egentligen ifrån? En del hävdar att druvan kommer från Persien och att den fått sitt namn efter den persiska staden Shiraz. Andra säger att druvan kom till Rhônedalen från Egypten. Vilket som är rätt, eller om båda är myter kan jag inte riktigt avgöra eller hitta stöd för någon annan stans.

Druvan exporterades till Australien under 1830-talet av en skotte. Han kallade druvan för Scyras. Det är först senare den kallas Shiraz. Det är i samband med det namnbyten man skapar myten om det persiska ursprunget.

De allra flesta hävdar att druva har sitt ursprung i Rhônedalen. Man har hittat DNA-spår från en annan druva i trakten, Allobrogica. Det finns en del andra teorier, men jag lämnar detta därhän nu.

Förutom att den finns i Rhôndalen har den exporterats till bland annat Australien, Sydafrika, USA (Kalifornien), Chile och en hel del andra länder.

Det är en blå dryva som trivs bäst i varma klimat. Den ger ett mörkt rött vin och aromen påminner ofta om plommon och björnbär. Druvan ger mycket fylliga eller fylliga viner och de brukar bli lagringståliga. Många vinser som produceras med Syrah-druvan brukar vara bästa 10 – 15 år efter att de skapats.

I de olika franska regionerna blandas Syrah ofta med andra druvor. I Rhône blandas den ofta med Greanche, Carignan eller/och Cinsaut. Druvan används allt oftare även i viner från Provance.

Förutom Rhône odlas druvan mycket i Australien, Barossa Vally, McLaren Vally och Clare Vally.

Syrah Druvan

Syrah Druvan