Egen Bearnaise sås

Såsernas sås, det är lite bassel, men det är hög lön för den mödan.

Ingredienser
1 dl vitvinvinäger
1 dl vatten
Lite dragon
8 – 10 vitpepparkorn
2 scharlottenlökar
Persilja
3 äggulor
200 gr smör

Gör så här:
Blanda ihop allt utom smör och äggulor. Koka ihop detta och låt det reducera tills det finns knappt en halv deciliter kvar. Sila bort kryddorna. Lägg i en ren kastrull. Sätt på ett vattenbad. Knacka fram äggulorna och lägg i vätskan och vispa kraftigt tills detta tjocknar. Under tiden har du smält smöret och låtit det stå i några minuter, så att salterna sjunkit ner. Sila i smöret, ytterst lite i början och under kraftig vispning. Häll inte i resterna av smöret, det är för salt. Krydda med dragon, och du har gjort mästerverket. Servera med något kött, eller lägg det på hamburgaren…

20120701-133559.jpg