Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen.
Gjutjärnspanna är en dröm för mångaHar du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.Baka med en gjutjärnspannaBlanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt - Fortsätt läsa...
Ett morotsbröd – enkelt att fixa – och smaskigt gott
Det här riktigt goda morotsbrödet fixar du i ordning snabbt och framförallt enkelt. Och så blir det väldigt gott. Räds inte av att det ser mycket ut. Frys in det, så tar du fram på kvällen innan du går och lägger dig. På morgonen har du då alltid färskt morotsbröd.
Du behöver följande ingredienser till en sats. Blir 20 – 24 bröd
4 dl vatten
1 dl matolja – rapsolja
0,5 dl kryddad – smaksatt rapsolja
50 gr jäst
200 gr rivna morötter
150 gr riven ost
2 tsk salt
2 dl havregryn
12 dl vetemjöl
Gör så här
Ta fram din matberedare/köksmaskin. Smula ner jästen och det fingervarma vattnet. Häll i oljan, lika lagom fingervarm. Låt det hela gå en stund, så att jästen löses upp. Blanda de torra ingredienserna och slutligen lägger du i de rivna morötterna och osten. Låt degen blandas, så att du får en smidig deg. Ev får du lägga i lite mera mjöl. När degen är klar, lägger du en plastfilm över och låter den stå i 10 – 15 minuter.
Ta fram en plåt, 30 * 40 cm. Antingen smörjer du den, eller så lägger du bakplåtspapper i botten. Lägg ut degen på plåten och tryck så att du har en jämn deg över hela plåten. Dela degen i så många bitar du vill ha. Enklast gör det det med en pizzadelare, men du kan även ta en kniv. Lägg en handduk över och låt det jäsa i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 220 grader.
När det har jäst klart, pensla med vatten över brödet. Sedan sätter du in i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut, bryt brödet och låt det svalna i någon minut. Sedan provsmakar du ditt fantastiskt goda bröd. En liten smörklick piggar upp.
Smaktips
Det finns några kraftiga smakbärare i detta recept. Du kan välja olja och ost efter ditt egna behag. Du kan givetvis krydda upp degen med vanliga kryddor. Jag har gjort en egen rapsolja med mina favoritkryddor. Den oljan har jag till det mesta. Jag ska inom kort lägga ut några recept på egengjord olja. Det jag skulle komma till, spara ditt recept, och notera vilken olja och ost du hade i.