Fotbolls VM närmar sig

Det stundar högtider. VM 2014 sporten är Fotboll och arrangörslandet är Brasilien. Denna mäktiga fotbollsnation som gett oss så väldigt många härliga upplevelser. Pelé, är han störst. Ja han har mer eller mindre själv avgjort två finaler, Stockholm 1958 då han petade in två mål, och Mexiko 1970. Alla minns väl nicken mot Italien.

Således stundar högtider framför TV:n, ja om man nu inte tar hela Mats ur skolan och åker dit. Det ska jag inte göra, jag ska vara hemma. Lite brasilianskt måste det bli, kanske en samba på altanen, eller…

Mat ska jag försöka hålla på den brasilianska viset. Jag har inte så mycket erfarenhet av detta. Jag tänker mig att det borde ju finnas enorma möjligheter i detta enorma land. Det är världens femte största land, Sverige har en 57:e plats. Det bor 192 miljoner människor där. Jag lovar, många kan laga mat.

Jag ska nu under våren prova och lära mig den brasilianska kok-konsten. Det bör finns riktiga höjdare att plocka in och njuta av. Det jag än så länge läst handlar om att all brasiliansk mat går att äta, det vill ingen risk för dåliga råvaror eller annat om man befinner sig i landet. I och med att jag lagar maten här hemma i Sverige, så ska den risken undvikas ordentligt.

Om jag förstår det hela rätt så är Churrasco (Grill eller Barbeque) redskapet. Här lägger man på det mesta, kryddar ordentligt. Till detta äter man mestadels ris eller bönor, ungefär så som vi äter potatis.

Nationalrätten i detta gigantiska land heter Feijoada, en gryta som portigiserna lämnade efter sig. Jag ska provfixa den vid några tillfällen, och så kommer jag att lägga ut mina resultat här så småningom.

Det känns som om det brasilianska köket passar mig ganska bra. Mycket på grillen, många grytor. Jag ska villigt erkänna att ris inte är min starka sida. å andra sidan, det finns så mycket mera med den brasilianska maten, att det säkerligen lätt kan glida med lite ris.

Vin är skoj. Det brasilianska vinet är mindre skoj. De använder sig mestadels av druvorna Cabernet, Sauvigon, Merlot, Pinot Noir, Chardonny samt Muscatel. Trots dessa klassiska viner når man ändå inte speciellt högt på vinkartan. Vad jag förstår blir man ganska rejält utklassade av grannländerna Chile och Argentina. Jag tänker dock ändå ta med några viner från Brasilien under våren och prova.

Liten introduktion. Hän med på godmatvarjedag.se så får du recepten, smakerna, vinern aoch allt du behöver. När det sätter igång, den 12 juni kl 22.00 Brasilien – Kroatien, då kan du duka upp av landets läckerheter.

Häng med.