FotbollsEM i Frankrike

God Mat varje Dag till FotbollsEM 2016

God Mat varje Dag till FotbollsEM 2016

Snart börjar den stora festen i Frankrike

Så här dagen efter Zlatan Ibrahimovic sista match på Parc des Princes, och givetvis succé, påbörjar jag det nya projekt som syftar till att fokusera på Frankrike i allmänhet och då fransk mat i synnerhet. Och vad är det mest franska man kan tänka sig? Baguetter givetvis. Vad är en fransman utan sina baguetter. Så då börjar jag givetvis med ett recept på Baguetter,

Du behöver följande ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 12 – 13 dl vetemjöl

Gör så här

Rör ut jästen i lite fingervarmt vatten. Blanda de torra ingredienserna och slå i det i vattnet. Det mesta av mjölet går åt. Degen ska vara smidig och släppa från kanterna. Låt den jäsa till dubbel storlek, det tar cirka en timma. Ta upp degen och dela den i fyra bitar. Du ska inte knåda degen nu, utan i stället bara rulla ut den till en baguette. Lägg den på plåt med bakplåtspapper. Dofta med lite vetemjöl. Låt de fyra baguetterna jäsa i cirka 30 minuter.
Sätt på ugnen på 275 grader. De flesta ugnar klarar bara 250 grader, så då får du nöja dig med det. Vill du ha en hård skorpa, pensla bröden med vatten innan du sätter in dom i ugnen. I ugnen bör dom vara i cirka 15 minuter. Du ser när bröden börjar få lite färg. Ta ut bröden och låt dom svalna under galler.

Franska Baguetter

Franska Baguetter

Så, då var det första inlägget klart i detta projekt. Den 10 juli, om 56 dagar, går finalen på Stade de France. Och då avslutas just detta projekt. Det finns en del andra bloggar som ingår i projektet, och du kan läsa mer om projektet på dess hemsida.