Franska Crêpes – Pannkakor

God Mat varje Dag till FotbollsEM 2016

Nästa samma – Franska Crêpes och Svenska pannkakor

Du kan väl ditt recept på dina favoritpannkakor i huvudet? jag har en liter mjölk, 4 dl vetemjöl, 2 -3 ägg, och lite salt. Sedan bara låta stå en stund, och så blir det härliga frasiga pannkakor. Vill du frasa upp dom lite mera, ja då slår du i några centiliter kolsyrat vatten. Men nu är det franska tider, så då får vi göra pannkakor på franska, det vill säga Crêpes. I stort sett samma sak, men mera lovligt att fylla med olika godsaker, lite beroende av vad de ska användas till. Förrätt, varmrätt eller dessert. I detta avsnitt är det grundreceptet jag koncentrerar mig på. Senare kommer tips på både förrätt, varmrätt och dessert. Och kanske något till. Men ett steg i taget. Först måste det finnas ett grundrecept som fungerar lika bra som dina egna pannkakor. Här är ett förslag.

Här är ingredienserna till 8 – 10 portioner crêpes, ett grundrecept

  • 6 dl mjölk
  • 4 dl mjöl
  • 3 – 4 ägg
  • lite salt
  • 2 msk strösocker

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. Fyll på med mjölk under kraftig vispning. Knäck sedan i äggen och vispa till en slät och fin smet. Tre eller fyra ägg? Har du stora ägg, då räcker det med tre, har du små ägg då bör du plocka i fyra. Allt för att binda smeten.
När du fått en slät och fin smet, låt den stå ett tag, helst minst en timme i kylen, gärna längre. Mjölet sväller lite, och det blir enklare att hantera om det får stå en stund.

Ta fram din bästa plättlagg, eller en vanlig stekpanna. Värm upp den och lägg i lite smör. När det tystnat, häll i lagom mängd smet och sänk värmen så att du har den på lite drygt medelvärme. Jag brukar ha på sexan på en tiogradig skala. Du hittar säkert vad som är bäst för dina crêpes. Stek så att crêpesen stelnar och gärna lite frasigt på kanten. Lägg upp dom på tallrik.
Inom kort får du goda förslag på fyllningar.