Fransyska kokt i Rödvin, mört och gott.

Fransyska kokt i rödvin


En seg fransyska blir den det möraste och godaste steken om du nu lägger i lite gott rött vin. Och den är mycket enkel att göra. Men det tar tiiiiid, det ska koka i minst två timmar, gärna längre. Så det är bara att sätta igång. Du behöver följande ingredienser till fyra personer:
  • 6 – 700 gr fransyska
  • smör
  • salt och peppar
  • 2 dl rött vin
  • vatten
  • 1 gul lök
  • 1 morot

Gör så här:
Börja med att ta bort de senor och annat som syns på fransyskan. Gnid in köttet med salt och peppar. Ta fram gjutjärnsgrytan och sätt den på spisen, högsta värmen. Lägg i smöret. När det tystnat bryner du köttet på alla sidorna. Det ska ha en mörkbrun skorpa, så det behöver någon minut på varje sida. När du är klar, lägger du köttet i pannan och slår på två deciliter vatten och vinet. Skär upp löken och moroten i lagom bitar och lägg i. Sänk värmen och sätt på locket. Nu ska det bara puttra i ett antal timmar. Kolla i början så att det inte kokar. Efter halva tiden vänder du på köttet.

När den är färdig, så plockar du upp köttet och slår in det i aluminiumfolie och låter den ligga i minst tio minuter. Under tiden tar du tillvara på skyn som finns i grytan. Gör gärna en rödvinssås som är baserad på denna sky. Eller så plockar du bara upp den, och lägger i små platsbyttor som du lägger i frysen. Perfekt som grund till kommande såser.

Ja, nu är det bara att ta fram din kokta köttbit och kökets vassaste kniv. Skär köttet i lagom stora bitar och servera. På bilden har jag serverat med råraka, men du kan ta kokt potatis, hasselbackspotatis. Jag skulle till och med kunna tänka med välgjorda Pommes.

Som du ser, har jag använt bilden i ett tidigare inlägg. Då med receptet på Rårakan. Du har det receptet här.

Fransyska kokt i rödvin.

Fransyska kokt i rödvin.