Grötris – en perfekt dessert…

På den gamla goda tiden, då den oförstörda ungdomen fanns närvarande, då var ris något som kom fram under julen, då som Ris a la Malta eller kanske kvällsgröten på julafton. Kanel och mjölk var tillbehör. Det hela utvecklades till att omfatta även saffranspannkaka. Jag har noterat att jag gillar ris, framförallt i a la Malta-modellen och pannkakan. Så därför plockade jag fram ett trevligt recept till vår senaste gemensamma middag, hustrun och min. Det var min tur att stå för matlagningen. Perfekt. Suget pockade på denna suveräna rätt. Den tar en stund att göra, och det finns uppenbar risk för fusk. Det är valfritt.

Till fem sex portioner behöver du följande:

Till gröten

(Och det är här man kan fuska genom att i butiken låten en tub färdig gröt glida ner korgen. Vid hemkomsten blir man överraskad och säger att vi är ju tvungna att äta upp denna innan den blir förstörd)
1 dl grötris
2 dl vatten
4 dl mjölk
1 msk smör

Övriga tillbehör:

3 dl vaniljvisp Ev en mask socker
frukt, apelsin, banan, kiwi. Välj någon av dina favoritfrukter, max två, annars blir det för mycket av det goda.

Gör så här:

Börja med att koka grötriset, ja om du nu icke har ”fuskat” och tagit hem det från butiken. I mikron kör jag så här: Blanda vatten, grötris och smör. Kör i sex minuter på max i mikron. Ta ut, rör om häll i mjölken. In i mikron och kör på max i sex minuter. Plocka ut, rör om och kör i sex – åtta minuter igen. Klart. Låt svalna.

Vispa vaniljvispen. Blanda i det i riset och strö över strösocker. Vispa grädden och blanda i smeten. Smaka av.

Servering:

Häll upp det i lagom stora glas. Toppa med din favoritfrukt. Jag tycker att du ska ha max två olika frukter. I annat fall kan det bli för mycket av det goda. Plockar du in en apelsin, lite lagom syrlig, så har du bra balans mellan risets sötma och den syrliga apelsinen. Prova dig fram.

Fruktris

Fruktris