Gjutjärnspanna

Skrevs den av

Gjutjärnspanna är en dröm för många
Har du en gjutjärnspanna i kastrullskåpet? Då kan du vara lycklig. Det finns så mycket du kan använda den till, här är några exempel.
Baka med en gjutjärnspanna
Blanda degen enligt detta recept. Lös upp 10 gram jäst och en tesked honung i 6 del vatten. Tillsätt 450 gram vetemjöl och 200 gram Fullkornsmjöl eller rågmjöl, samt en matsked grovt salt. Blanda ordentligt. Har du maskin, låt den gå i minst tio minuter. Degen ska vara väldigt vek (Lös). Täck över degen med en bakduk, och ställ in i kylen i minst tio timmar, eller över natten. Dagen efter plockar du fram din gryta, sätter ugnen på 250 grader, och ställer gjutjärnsgrytan i ugnen. Låt den bli varm. Ta ur grytan och ställ den på ett underlag. Ta lite vetemjöl och pudra botten lite försiktigt. Ta fram din deg direkt ut kylen, och häll i den i gjutjärnsgrytan. Sätt på locket på gjutjärnsgrytan och in i ugnen i 30 minuter på 250 grader. När trettio minuter har gått plockar du bort locket, sänker temperaturen till 225 grader, och gräddar brödet färdigt. Du bör uppnå en innertemperatur om 98 -99 grader. Då är brödet färdigt. Plocka ur grytan ur ugnen och slå ur brödet ur gjutjärnsgrytan. Låt svalna på galler och under en bakduk. Försök låta brödet svalna innan du provsmakar ditt fantastiska bröd.

Gjutjärnsgryta i ugn


Du har nu redan listat ut att du kan använda din gjutjärnspanna i ugnen. Men inte bara att baka. En enkel Tjälknöl fixar du enkelt och galant. Börja med att skaffa en bit nötkött i butiken. Du kan ta högrev eller lyxa till det med en fransyska. Lägg köttet i frysen. När du vill tillaga din köttbit, plockar du fram din gjutjärnspanna, lägg i en klick med smör, plocka fram köttet ur frysen, plocka bort eventuellt omslag, och lägg köttet direkt i gjutjärnspannan. Du kan salta och peppra en del, kanske någon annan av dina favoritkryddor. Ställ i ugnen på 90 – 100 grader, och låt det stå där i minst tolv timmar. Sedan plockar du ut det hela, och tar innertemperaturen på ditt kött. Har det passerat 60 grader, då är det klart. Du kan också känna på köttet, det faller isär ganska enkelt, ett tecken på att det blivit mört. Du har en hel del vätska i gjutjärnspannan. Du kan antingen hälla över det i en annan kastrull, eller plocka ur köttet, och låta vätska vara kvar. Du vispar ihop en magnifik sås av vätskan. Fyll på med lite majesenan och krydda upp med vispgrädde, kanske lite salt och peppar.

Dags att servera:
Du serverar delikatessen md kokt potatis och vinbärsgelé. Skär inte upp köttet, utan ni kan i stället dra av var sin bit.

Laga mat i ugn med gjutjärnspanna


Det jag skrev om ovanför är när du har en fryst köttbit. Men du kanske är så duktig att du köper kött i butiken och lägger det bara i kylen. Då går det snabbare att tillsga. Du kan välja på nöt eller fläskkött. En skinkstek blir utmärkt som söndagsstek. Plocka fram köttet någon timme innan du börjar tillagningen. Låt det ligga framme, så att det inte är helt kylskåpskallt när du börjar. Sätt din gjutjärnspanna på soisen. Lägg i en klick med smör och låt det tystna. Lägg i köttet och bryna det runt om. När du har en fin stekyta, lägg köttet mitt i grytan.
Häll på vatten så att det täcker köttet, sänk värmen till en tvåa eller trea om du har en niogradig platta. Sätt på locket och låt det puttra i någon timme. Kolla så att det inte kokar torrt med jämna mellanrum, häll på lite mera i så fall. I stället för att låta det puttra på spisen, så kan du sätta in din gjutjärnsgryta i ugn, på 150 – 175 grader. Det tar ungefär lika lång tid. Känn på köttet att det är klart, eller ta innertemperaturen. Nötkött kanske 57 grader, fläskkött, tio grader högre. Plocka upp din stek när den är klar. Den behöver vila tio minuter innan du skivar upp den. Av skyn gör du en god gräddsås. Servera med kokt potatis och smörgåsgurka.

Äppelkaka i Gjutjärnspanna



Det här är kanske inte det vanligaste användningområdet för en Gjutjärnspanna. Men jag lovar, det blir supergott, än godare än i en vanlig form. Allra helst ska du ha en så kallad buffégryta, det vill säga en gjutjärnspanna med låga kanter. Till just denna äppelkaka behöver du följande ingredienser:
3 äpplen, gärna syrliga. Ingrid Marie är toppen
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tesked bakpulver
2 matskedar honung

Gör så här:
Börja med att blanda degen. Om du har smöret rumsvarmt så går det betydligt enklare. Blanda ihop havregryn, vetemjöl, socker och bakpulver. Fyll på med smöret och honung. Blanda så att du får en jämn smet.
Smörj din Gjutjärnspanna.
Skala och dela äpplena i små bitar. Lägg bitarna i Gjutjärnspannan, och täck allt med din fina och jämna deg. Vill du krydda lite extra så doftar du med kanel över äppelbitarna innan du lägger på degen. Så enkelt var det.
Baka av din fina äppelkaka i 175 grader i mitten av ugnen. Det tar omkring 25 minuter innan allt är klart. Du kan känna med en sticka i äpplena, de ska vara mjuka, då är det klart. Degen ska gärna ha fått en liten nyans av brunt.

Vilken Gjutjärnspanna ska du välja?


Den funderingen får du nog ta själv. Vad ska du använda den till? Det är den stora frågan. För egen del börjar jag äntligen få en liten samling numera. Vi har buffegryta (äppelkakan), pannkakspanna (barnbarnens favoritpannkakor), vanlig Gutjärnsgryta (Söndagssteken och höstgrytor) och några små stekpannor, som jag mest använder för att steka lök. Skulle jag börja med någon så blir det nog en buffégryta eller Gjutjärnsgryta, det känns som om jag använder dessa mest. Men det är jag, du måste ju fundera för egen del. Klickar du på länkarna här ovan, så kommer du till en av våra affiliate som säljer dessa grytor. Om du köper något därifrån, så trillar det in någon liten peng till oss, pengar som vi använder för att utveckla den här webplatsen, och andra. Bilderna är från vår sammarbetspartner, Cervera.

Emaljerad gjutjärn

Vi har det ganska bra i Sverige. Vi har en som säljer sådana vackra produkter. Kockums Jernverk som ligger i Anderstorp. Surfa in så kan du se deras utbud.

Läsa mera om Gjutjärnspanna?
Följ länken så har vi en artikel om gjutjärnspanna, om alla dess fördelar, och även var du kan skaffa din alldeles egna gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta.

Gjutjärnspanna
Gjutjärnsgryta