Gratinerat potatismos – Lite lyx i vardagen

Det var lite brist på fantasi i går, så det fick bli gratinerat potatismos, en väl vald delikatess skulle det visa sig. ´Den är mycket enkel att göra och du kan ha den till många rätter. Det går givetvis att variera den i det oändliga. Det här är min variant. Visserligen var det lördag i går, men detta kändes ändå som lite lyx i vardagen. Det tar lite tid att göra, men det är verkligen väl investerad tid. Den här varianten piggar verkligen upp i vardagen och du kan variera den genom att krydda lite olika. Man kan säkert piffa upp det med färska kryddor. Det hade jag tyvärr icke hemma, så det fick bli torkade.

Ingredienser till fyra personer:

  • 4 – 5 stora potatisar
  • 50 gr smör
  • 1 dl vispgrädde
  • ev lite mjölk
  • salt peppar och lite dragon

Gör så här

Skala och koka potatisen mjuk i lite lätt saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. Mosa potatisen tills det blir potatismos. Lägg i smör och grädde och rör om så att det blir en slät smet. Häll eventuellt i lite mjölk om moset blir för hårt. Lägg i moset i en sprits och spritsa ut lagom mängd i en form. jag tog bullformar, men du kan givetvis välja vilken du vill. En fast form är bättre om din mos är lös. Bullformarna brukar inte håll så bra. Avsluta med att krydda med dina favoritkryddor. jag la på lite salt, peppar och min favorit, dragon. Men du kan säkert hitta egna favoriter, Muskotnöt, paprika eller en stark chili. Du bestämmer.

Sätt in det i ugnen i tio minuter eller tills det fått färg. Jag hade ugnen på 225 grader. Servera till en god köttbit eller något annat som du gillar. Det finns många varianter och du är bossen.

Gratinerat potatismos

Gratinerat potatismos