Gravad lax enligt Mannerström

Gravad lax enligt Mannerström. 2

Nu har jag fått lite skäll, och det var jag nog värd. Jag har lagt upp en bild med rubriken ”Gravad lax enligt Mannerström”. Där visar jag en bild från det jag blev serverad när jag åkte tåg. Men icke något recept. Det är ju grundidén för denna blogg. Och det fick jag lite skäll för. Nåväl, jag får väl fixa det, blev min tanke. Så här kommer receptet. Det har jag hittat i min bok, Husmanskost av mäster Leif Mannerström.

Ingredienser:

1 kg färsk lax med skinn
2 dl strösocker
1 dl salt
1 dl vatten
2 knippen grovhackad dill
1 msk krossad vitpeppar
1 msk konjak

Hovmästarsås

2 msk svensk senap
1 msk mörk dijonsenap
3 msk strösocker
saften av en halv citron
1 msk rödvinsvinäger
1 msk Kikkoman soja
några stänk worcesterhiresås
En halv tsk vitpeppar
1 msk vatten
4 dl raps- eller  majsolja
1 knippe finhackad dill

Gör så här:

Börjar med att gravad lax . Kolla så att det inte finns några ben kvar i laxen. Blanda alla ingredienserna till en smet. Gnid in laxen runt om med din smet.Lägg laxen i en plastpåse och häll över resten av smeten. Ställ allt på en kall plats, kylen. Vänd påsen några gånger och låt den stå sammanlagt i två dygn.

Ta upp laxen och torka av den med hushållspapper. Skär loss köttet från skinnet, och skär lagom stora bitar.

Gör Hovmästarsåsen så här:

Blanda alla ingredienser utom oljan och dillen. Rör tills sockret har smält och det inte knastrar längre. Häll på oljan i en tunn stråle och vispa samtidigt. Blir såsen för tjock så spär du ut den med lite vatten. Till sist rör du i dillen. Ställ såsen kallt i några timmar, så att den får mogna.

Servering

Servera laxen och hovmästarsåsen på små tallrikar, eller som SJ gjorde, i en liten skål. Om du vill, så kan du gärna röra i lite mera dill i såsen. Den ser snyggare ut då.

Nu så har jag uppfyllt mitt löfte om receptet på Mannerströms goda gravade lax med hovmästarsås.

 

Mannerströms Gravad Lax på tåg

Mannerströms Gravad Lax på tåg