Gravad lax enligt Markus Aujalay

Gravad lax Markus Aujalay

Gravad lax Markus Aujalay

Detta recept är gravad lax Markus Aujalay. Klickar du på länken så kommer du till YT, där Markus visar hur han gör. På denna blogg finns sedan tidigare detta recept på Gravad Lax. Då var det Leif Mannerström som fixade detta. Nu är det en anna mästerkock, nämligen Markus Aujalay. Frågan är bara vilken som får till det godaste receptet. Du får prova båda recepten och avgöra. Lycka till. För Markus recept behöver du följande ingredienser för fyra personer:
ca ett kilo färsk laxfilé


1,5 deciliter strösocker
1 deciliter salt
2 matskedar hel kryddpeppar
färsk dill

Hovmästarsås ingredienser:
2 matskedar skånsk senap
1 matsked dijonsenap
3 matskedar brun farin strö
1 matsked rödvinsvinäger
cirka 4 deciliter neutral rapsolja
några droppar japansk soja
några droppar worcesterchiresås
några droppar kallt kaffe
finskuren dill

Gör så här:
Börja med att grava laxen, det gör du så här:
Häll strösocker i en skål. Fyll på med saltet. Grovkrossa kryddpeppar, och lägg i skålen. Ta fram den färska dillen, skär av de grövsta stjälkarna och spara de fina topparna till hovmästarsåsen. Lägg din fina färska lax på ett fat med kanter. Kolla laxen så att det inte finns några ben. Skinnsidan ska vara neråt. Strö på din Socker/salt/krddpepparblandning. Lägg gärna lite i botten, så att den gravar från båda hållen. Gnid in blandningen i laxen ordentligt. Låt laxen stå framme i två tre timmar, tills sockret börjar smälta. Då drar du plast över laxen, och ställer den i kylen. Efter ett dygn tar du fram laxen, vänder på den, på med plasten och i kylen ytterligare ett dugn. Har du en lagom smal skiva, så är gravningen klar nu, är du osäker eller har en tjock skiva, vänd på den igen och in i kylen ytterligare ett dygn. När det är klart, skrapar du av blandningen, skivar upp laxen i ytterst tunna skivor och serverar med hovmästarsås, som du gör så här:
Tag fram en skål. Lägg i den skånska senapen. Lägg i brun farinsocker, och så toppar du med en matsked rödvinsvinäger, japansk soja och några droppar worcesterchiresås. Vispa tills du har en ljuvlig blandning, då lägger du till finessen, nämligen några droppar kallt kaffe. Droppa i oljan, lite i början, sedan kan du hälla på ganska snabbt. Du känner när din hovmästarsås är klar. Smaka av.
Du toppar hovmästarsåsen med finskuren dill. Har du gjort såsen flera dagar innan du ska ha den, vänta med att plocka i den finskurna dillen, får den stå med dill i länge kan det bli lite dålig smak.
Skiva nu upp laxen i smala tunna skivor. Toppa med hovmästarsås och kanske lite extra dill.

Gravad lax Markus Aujalay

Gravad lax Markus Aujalay

Gravad lax Markus Aujalay