Grillad kyckling – lätt och effektivt gott

Kyckling, Hur enkelt behöver det vara.

Ja, det kan man fråga sig. OK, det är ingen snabbmat, långt därifrån. Men varför ha bråttom. Ta det lite lugnt, njut av dagen, så ska du se att du får en alldeles utmärkt kyckling som du serverar med potatis och lök. Är du på riktigt gott humör, ja då fixar du även till en god gräddsås. Sedan har du en fantastisk middag klar, utan att du behöver anstränga dig så där väldigt mycket.

Du behöver följande ingredienser till två – tre personer

  • 1 kyckling
  • 2 gula lökar
  • 7 – 9 halvstora potatisar
  • Salt och peppar i lagom mängder

Gräddsås.

Gör så här

Jag har visat gräddsåsen några gånger, och det finns en del olika recept på den. Länken ovan går till en där du ska använda spaden av kycklingen (som då bakas i ugnen). Från grillen blir det inte mycket spad, så då plockar du fram lite fond, som du har i frysen sedan tidigare. Sedan kan du följa det receptet.

Sätt på grillen och ha gärna lite briketter iblandat i grillkolen. Vänta tills grillen är varm. Du har kolen på ena sidan av grillen, du ska göra en indirekt grillning. Ta fram kycklingen och gnid in den med salt och peppar. Lägg sedan kycklingen på sidan av din glödbädd, så att det blir indirekt grillning. Vänd på den varje kvart eller så. Du ser när den får färg. När den är klar ska den ha samma grillfärg runt om.

Ta fram lite aluminiumfolie och gör en form. Skölj och dela potatisen på på mitten. lägg i med skalen nedåt. Skala och skiva dina lökar och lägg dessa i formen. Strö över med flingsalt om du har. Eller så kan du ta vanlig salt. Avsluta genom att hälla över lite olja. När kycklingen har ca en timme kvar, då ställer du på potatisen på grillen. Helst ska den också få indirekt värme. Sedan gör du samma sak här, du vänder den då och då. När potatisen är mjuk, ja då är den färdig.

Servering

Dela på kycklingen och ställ fram potatisbrickan på bordet. Servera med dina goda gräddsås och vinbärsgelé.

Smaklig måltid.

Grillad kyckling på skärbräden

Grillad kyckling på skärbräden