Grytbitar är bra att ha hemma

Har man grytbitar i frysen, ja då kan man alltid fixa något

Jag har alltid grytbitar i frysen. För då vet jag att det kan ordnas en god gryta utan problem. I dag var fantasin ganska dålig, så då plockade jag fram en förpackning med grytbitar. Och så fram med gjutjärnsgrytan. Ja resten kan du säkert lista ut. Det här behöver du:

Ingredienser till fyra personer

  • 500 gr grytbitar (Högrev eller fransyska)
  • smör
  • rapsolja
  • 3 dl Crème Fraiche
  • 2 msk Dijonsenap
  • ev soja
  • salt och peppar

Gör så här:

Börja med att plocka fram gjutjärnsgrytan. Öppna paketet med grytbitar och skär de största bitarna så att du får lagom stora bitar. Sätt gjutjärnsgrytan på plattan och stark värme. Lägg i en bra klick smör, och lite rapsolja. När det fräst färdigt bryner du grytbitarna så att de får lite färg. När du har alla bitarna fint brynta slår du på en halm liter vatten, så att det täcker köttet och lite till. Dra ner värmen och sätt på lockat. Låt det puttra en bra stund. Dagens kok fick småputtra i nästan fyra timmar. Lite överdrivet, men låter du det stå i två timmar så blir det bra. Titta till grytan emellanåt så att det inte kokar torrt.
När du har cirka tjugo minuter kvar häller du i Crème Fraiche och Dijonsenap. Smaka av och krydda efter behag, jag la i lite paprikakrydda också. Och så en klicka av vinbärsgelén. Men det avgör du själv hur du vill ha det. Red ev av med lite potatismjöl.

Servera denna magnifika gryta med kokt potatis, vinbärsgelé och en del grönsaker med en del vitvinsvinäger och olja. Det här blir en klassisk söndagsmiddag så då kan ju en Ramlösa vara den perfekta drycken. Skulle du vilja ha vin, så skulle jag nog föreslå ett lätt rött. Jag har inte testat det själv, men jag skulle tro att det passar.

Gryta av Grytbitar

Gryta av Grytbitar