Hamburgare fyllda med bland annat vitkål.

Det här blev en succé. Jag vet inte riktigt var jag hittade receptet eller tanken. Det spelar mindre roll, nu finns den här på vår matblogg, och då vet åtminstone jag var jag ska hitta idén. Den är enkel att göra, och du får verkligen lön för mödan. En hamburgare med vitkål iblandad i färsen. Prova, och du blir glatt överraskad.

Du behöver följande ingredienser till fyra portioner

  • 500 gr blandfärs
  • 1 gul lök
  • 100 gr vitkål
  • 2 ägg
  • salt och peppar
  • smör
  • 0,5 dl vispgrädde (om du har det hemma)

Gör så här

Hacka både lök och vitkål. Ta fram stekpannan och lägg i en klick smör. Har du en trevlig olivolja, så kan du skvätta i några droppar (det går bra med neutral rapsolja också). När fettet tystnad lägger du först i löken och låter den fräsa till i en minut. Sedan lägger du i vitkålen och bryner alltsammans i några minuter, bara så mycket att det hela blir mjukt och fint. Dra av stekpannan och låt det stå och svalna.

Ta fram en bunke och lägg i köttfärsen och ägg. Salta och peppra. Lägg sedan i den brynta vitkålen och löken. Blanda allt samman till en smidig smet. Smaka av och justera med kryddor till du är nöjd.
Ta fram stekpannan igen, sätt på plattan och lägg i smöret. Forma din smet till fem – sex hamburgare (lite drygt 100 gram styck). När smöret tystnad lägger du i dina hamburgare i stekpannan och steker så att det blir genomstekt. Av stekskyn gör du en liten fin gräddsås. Vispa bara i lite grädde och spå ut med vatten. Lite extra salt brukar det gå åt. Så har du en höjdarsås på ett mycketr enkelt sätt.

Servering av hamburgare med vitkål

Du kan servera dina goda hamburgare med kokt eller stekt potatis. Jag kan tänka med en nykokt pasta till detta. Eller varför inte lägga hamburgaren i ett gott bröd och piffa upp den med det traditionella, senap och övriga tillbehör.

Smaklig måltid.

Hamburgare med vitkål

Hamburgare med vitkål