Äppelpudding

Åter ett recept från Prinsessornas kokbok från 1944. Originalet utkom 1927 och det är Jenny Åkerström som gett ut den via Bonniers. Jag har skrivit det förr, och jag vidhåller det, här finns mycket gott att gotta sig åt. Denna gång är det åter en äppelpudding som jag har fastnat för. Jag har några saker med äpplen nu på denna blogg. Gottis. Du behöver följande ingredienser till sex personer:

sex äpplen
1 -2 msk smör
1 dl socker
Kokt smet av tre msk smör och 1,5 dl mjöl
5 dl god mjölk
3 – 4 msk socker
3 ägg
skalet av en halv citron.

Gör så här:
Äpplena skalas, urkärnas och skäras i tunna skivor. Dessa fräsas i smör i en stekpanna, tills de blir mjuka, då de beströs med socker.
Smör och mjöl fräses, man späder på mjölk, lite i sänder och låter smeten under kraftig rörning koka, tills den släpper pannan. Denna lyftes av och äggen iröras, ett i sänder. Smeten röres kraftigt under 15 – 20 minuter. Den smaksättes med socker och rivet citronskal. Äppelskivorna iröres.
En eldfast form smörjes med smör och beströs med ströbröd. Smeten läggs i kakan och gräddas i varm ugn i ungefär 40 – 50 minuter. Prövas med sticka. Finns ej eldfast form, gräddas kakan i stekpanna. Denna måste då smörjas mycket väl med oskirat smör och beströs med skorpmjöl, eljest fastnar kakan lätt vid pannans botten. låt den svalna något och lossa den från kanten med en kniv, innan den stjälpes upp. Den siktas över med socker och serveras varm.

================================
Som du noterat är det en hel del som har utvecklats. man kan se i detta recept att en eldfast form inte var vardagsmat. Det här är nog i brytningspunkten, då en eldfast form börjar bli var mans egendom. Visserligen kom Pyron till Stockholmsutställningen redan 1930. Men det var först på 1940-talet som den slog igenom, och underlättade för husmor eftersom hon inte behövde lägga upp sakerna på speciella fat.

Pyro av Wilhelm Kåge, Gustavsberg

Pyro av Wilhelm Kåge, Gustavsberg