Hannas franska äppelkaka

Jag hittar nya recept i Prinsessornas kokbok av Jenny Åkerström. Min upplaga är från 1944, men boken kom ut första gången 1927. Detta recept har Hanna fått bidra med sitt namn till. Vem denna Hanna var eller varför hon satt namn till denna äppelkaka.

Det här behövs till sex portioner:

125 gr sötmandel
100 gr smör
125 gr socker
saft och skal av en halv citron
2 äggulor
3 äggvitor
Äppelkompott av sex – åtta äpplen

Gör så här:

Smöret tvättas och röres tillsammans med sockret tills massan blir ljus och porös. Den skållade, malda mandeln samt det nätt avrivna citronskalet och saften tillsättes. Gulorna iröres, en i sänder och sist nedskäres de till hårt skum slagna vitorna.
God, och väl avrunnen, kall äppelkompott (nykokt eller konserverad) lägges i en eldfast form eller i ett fat och smeten öses över.
Gräddas i medelvarm ugn, tills degen fått en ljusgul färg.
Serveras varm eller kall med vispgrädde eller iskall vaniljsås.
Anm: Rätten kan förenklas genom att mängden sötmandel minskas, då fyra – fem bittermandlar medtages. Smöret kan utbytas mot färskt växtmargarin.