Helstekt fläskfile

Gårdagen kändes relativt varm och god. Då kommer tankarna direkt till grillen. Så även denna gång. Till butiken och handla. Extrapris på fläskfile, ja då är det bara stoppa det i korgen. Väl hemma igen hade solen emigrerat och det kändes himla kallt. Trots att vi har en seniorkuvös blev det ändå lite avskräckande. I stället blev det fram med stekpannan. Det blev nästan lika gott, dock saknades grillkänslan. Den kommer säkert nästa helg.

Ingredienser för två personer
1 fläskfile ( jo, det blir över…)
400 gr tärnad potatis
Smör

Till såsen
En gul lök
En dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
En dl creme fraiche
Några stänk soja

Gör så här:
Ta två stekpannor och sätt på spisen. På med plattan och i med smör. I den stekpannan där du ska steka potatisen har du ungefär en matsked smör, i den andra två – tre. Du ska ha överflödet till såsen sedan.

När smöret tystnat i potatispannan lägger du i den tärnade potatisen. I det här fallet är jag lite lat och köper färdigtärnad fryst potatis. Gör du den själv blir den ännu lite godare. Stek tills du får en lätt gyllenbrun yta. Det tar ungefär lika lång tid som fläskfilen.

Ta fram fläskfilen och ansa den. Dela filen i fyra fem bitar. När smöret tystnat i pannan lägger du i bitarna och sänker samtidigt värmen till 75 – 80% av max. Låt det hela steka tills det är genomstekt, vilket tar 10 – 15 min. Vill du kolla kan du se på köttemperaturen. Den ska vara 77 – 78 grader när det är perfekt. När köttet är klart, ta upp och lägg på ett uppläggningsfat. Behåll stekpannan på värmen, nu ska du pillra ihop såsen. Du kryddar med åtminstone salt och peppar, gärna någon ytterligare krydda.

Ja, så är det kronan på verket, såsen. Börja med att hacka löken. Se till att stekpannan med smöret från stekni gen av fläskfilen är het. Lägg i den hackade löken och låt det fräsa någon minut. Löken ska bara mjukna. Därefter lägger du i övriga ingredienser och smakar av med salt och peppar.

Servera med vinbärsgele och en god grönsallad, gärna med rivna morötter. Det gillar magen…

Smaklig måltid.

20130310-074931.jpg