Hemgjord senap med senapspulver

I går visade jag ett recept med senap gjort på senapsfrön. Givetvis kan du använda färdigmalen senapspulver till din senap. Varumärket är ofta Colman, du vet de där gula burkarna. Det finns andra märken, som då ger en annan karaktär på din senap. Även det här receptet kan du kalla hemlagat, det är ju du själv som gjort det. Och du kan ha denna någol mildare senapen till mycket av din mat.

Ingredienser till cirka 250 gram färdig senap

  • 70 gr senapspulver (ca 1,5 dl)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 2 msk olja

Gör så här

Blanda mjöl och senapspulver i en skål. Koka upp vattnet och häll det över senapsblandningen och rör så att du får en slät blandning. Låt det hela stå i tjugo minuter och dels svalna och dels svälla. Rör ner resten av ingredienserna och se till att du har en slät smet. Smaka gärna av, och du kan även krydda upp den här senapen. Chili, paprikapulver eller min favorit Dragon. När du är klar så häller du upp senapen på burkar och ställer i kylen. Låt det stå i några dagar, upp till en vecka. Smaka av igen. Det är först nu alla smakerna har satt sig och du vet exakt hur god din hemmagjorda blir.

Vad ska du servera till din lyxiga hemmagjorda

Ugnsbakad falukorv är det som snabbast kommer fram i min hjärna när den frågan ställs. Och undra på det. När jag först gången åt detta, för nu snart fyrtio år sedan, så var det så häftigt att jag ännu kan känna de goda smakerna i munnen. Jodå, det vattnas nu. Men du kan ha senap till det mesta. En vanlig kokt eller grillad korv med bröd. Potatismos och fläsklägg. Och det här är givetvis bara en bråkdel till det du kan använda din egna hemmagjorda senap. Så ett tips, se till att du alltid har senap hemma. Se till att spara dina egna favoritrecept. Och gör stora satser. Senap kan sparas länge i kylen om du har det i täta förpackningar.