Hemgjord senap – Perfekt recept.

Gillar du senap? Jag hoppas det. Lär dig gärna göra din egna favoritsenap, och spara ditt egna recept. Det är enkelt och du vet ju vad du får, och du kan krydda till den exakt så som du vill. Använd gärna det här grundreceptet, och sedan använder du din fantasi, så får du hemlagat. Den passar till det mesta av den mat som du äter. och passar den inte, så prova ändå.- Till den mesta husmanskost skulle jag tro att den passar.

  • 40 gr bruna senapsfrö
  • 40 gr gula senapsfrö
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olja (Raps, oliv eller matolja)

Gör din senap så här

Koka upp senapsfröna i vattnet och låt det koka i någon minut. Fröna ska vara lite mjuka. Ta fram matberedaren och häll i massan. Kör med stålknivarna tills massan blir slät och fin eller så grov du vill ha din senap. Det brukar ta tre – fem minuter. När du är nöjd, häll i resten av ingredienserna och låt det hela blanda sig. Den olja du väljer ger ifrån sig smak. Så välj din favoritolja, sedan spelar det ingen större roll vilken modell du vill ha.

Kryddning

Det här grundreceptet kan du använda till många av dina favoritsenap. men det blir ju alltid lite gode och lite skojigare om du hittar din egna lilla kryddblandning. Så varför inte ta fram experimentlustan och våga lite. Jag älskar dragon och det är den första krydda jag lägger i. Då gärna med lite mera vinäger, gärna vitvinsvinäger. Eller ta fram en stark Chili krydda och blanda i. Du kan givetvis prova med paprikakrydda, eller … Ja du ser, det finns ingen hejd på vad du kan göra. Och skulle det inte bli så där vansinnigt bra, ja då kan man faktiskt lägga det i soptunnan. För du ta ju bara en liten klick och provar dig fram. Innan du helt kan avgöra om din blandning nu kommer att få kultstatus, ja då måste du låta den stå i kylen några dagar. Smakerna mognar till och de som då ska gifta sig med varandra får en möjlighet att göra det. Jag brukar göra min senap på helgen och så får de stå i veckan. På fredagar tas så burken fram och provas, ofta med lysande resultat.